Promo
Promo
Promo


Bugarska - smeštaj, apartmani i aranžmani za leto 2017


Za Bugarsku možemo reći da je veoma popularna Evropska destinacija, zahvaljujući brojnim atrakcija i zanimljivim destinacijama koje čin neobičan sklop, Bugarska je zemlja koju možete posećivati tokom cele godine.

Preporučite prijateljima za odmor:


Odmor u Bugarskoj Sunčev breg 12 dana autobusom - Hotel Chaika beach 4*
Preporuka
Odmor u Bugarskoj Sunčev breg 12 dana autobusom - Hotel Chaika beach 4*

Ako je Bugarska Vaš izbor ovog leta, predlažemo Vam letovalište Sunčev Breg i ponudu hotela Chaika beach 4*. Hotel je smešten na samoj plaži.

Auto karta / mapa Bugarska

Bugarska je zemlja bogate istorije i kulture, ineteresanta i mistična na tako mnogo načina. Zemlja koju odlikuje toliko različitih pejzaža, prirodnih lepota, klimatskih uslova, znamenitosti i tragova bogate prošlosti tako da ne iznenađuje što Bugarska danas predstavlja vrlo poželjnu i perspektivnu turističku destinaciju.

Za Bugarsku možemo reći da je veoma popularna Evropska destinacija, zahvaljujući brojnim atrakcija i zanimljivim  destinacijama koje čin neobičan sklop, Bugarska je zemlja koju možete posećivati tokom cele godine.


Fotografija: Autor Dennis Jarvis

Bugarska je svakako najpoznatija po svojim letnjim turističkim centrima smeštenim na Crnom moru poput Sunčevog brega, Sozopola, Nesebara, Primorskog... Naravno ne treba zaboraviti poznate zimske centre poput Boroveca, Banskog i Pamporova.

Poslednjih godina posebno su aktuelana city break putovanja u Bugarsku, razmislite o odlasku na koncert u Sofiju ili o upoznavanju istorije u gradovima kao što je Veliko Trnovo, Plovdiv... Poklonički turizam je sve više u usponu, a za mističnost tu su fantastične stene u Belogradčiku sa pećinom Magurom koja privlači turiste iz celog sveta.

Ne treba zaboraviti idilična sela, gradove i skrivene predele, i naravno bogatstvo tradicije, gostoprimstvo, autentičnu hranu, ambijent... jer u suštini to je upravo ono za čime tragamo na putovanjima, a turistička ponuda Bugarske je toliko raznovrsna da će zadovoljite i one najprobirljivije.

Sofija je glavni, najveći i najrazvijeniji grad Bugarske. Osnovana je pre sedam hiljada godina, i drugi je najstariji grad u Evropi.

Nekoliko zanimljivosti vezanih za Bugarsku:

  • Najstariji praistorijski grad u Evropi otkriven je nedaleko od grada Provadija u Bugarskoj.
  • Bugarska i Danska su jedine evropske zemlje koje su štitile Jevreje tokom holokausta.
  • Čuveni gladijator Spartak i mitski pevač Orfej rođeni su u Trakiji – Današnja Bugarska!
  • Bugarska jedina zemlja (trenutno) u Evropskoj Uniji koja koristi ćirilicu.
  • Jedine zemlje na svetu koje koriste gajde kao instrument su škotska, Irska i Bugarska.
  • U Bugarskoj klimanje glavom gore-dole znači „ne”, a levo-desno znači „da”.
  • Ružino ulje iz Bugarske je neizostavna komponenta svih proizvođača parfema!
  • Bugarska je čuvena kao domovina jogurta!

Obavezno posetite u Bugarskoj:


Sofiju - grad mudrosti, glavni i najveći grad zemlje, drugi najstariji grad Evrope, grad bogate istorije i kulture, grad kome se vredi diviti i koga vredi istražiti.


Fotografija: Autor Jorge from Brazil

Ne propustite da obiđete: Crkvu Aleksandra Nevskog, Arheološki muzej Sofije, Kambanite, Crkvu Svete Sofije, Crkvu Svetog Djorđa, Rusku crkvu, Spomenik na centralnom trgu, Crkvu Kirila i Metodija, Crkvu Svete Nedelje, Narodno Pozorište Ivan Vazov, Likovnu akademiju. Sofijsku mineralnu banju, Ostatke nekadašnjeg koloseuma i antiče Serdike, Sofijsku katedralu, Sofjsku džamiju, Narodnu Biblioteku

Plovdiv - grad koji će Vas oduševiti na prvi pogled svojom otmenošću i lepotom. Plovdiv je drugi po veličini grad u Bugarskoj, smešten je na reci Marici i jedan je od najstarijih Evropskig gradova.


Fotografija: Autor Neil and Kathy Carey

Obavezno posetite: Teatar, Narodnu biblioteku, Plovdivsku operu, Stari grad, amfiteatar, Arheološki muzej, Etnografski muzej, tvrđavu, džamiju Jumaya, centralni gradski park, spomenik Alyosha, spomenik ujedinjenja, Crkve Svete Bogorodice...

Varna - prestonica Crnog mora, grad otvorenog srca, grad mladih i onih kojih se tako osećaju, najgušće naseljeni Grad Bugarske i jedan od najstarijih gradova Evrope.


Fotografija: Autor Marcin Chady

Znamenitosti Varne: Morki park, Evsinograd, Delfinarijum, Hram Svetog Nikole, Bazilika Svetog Afanasija, Hram uspenja Bogorodice, Pozorište, Dvorac kulture i sporta, Festivalski komleks, Arheološki muzej, Muzej Nacionalnog preporoda, Akvarijum, Sat kula...

Veliko Tarnovo - duhovna prestonica Bugarske, danas pleni lepotom i starinama. Smešten je na brežuljcima Carevec, Trapezica i Sveta Gora koji se ogledaju u vodama reke Jantre.


Fotografija: Autor Klearchos Kapoutsis

Posetite: Tvrđavu Carevac, Crkvu Sveti četrdeset mučenika, Crvu Sveti Dimitar Solunski, Crkvu Sveti Petar i Pavle, crkvu Sveti Georgije, Gradsku galeriju, selo Arbanasi...

Rilski manastir - posvećen je Jovanu Rilskom i predstavlja najveći i najpoznatiji pravoslavni manastir Bugarske. Nalazi se na listi UNESCO svetskog kulturnog nasleđa od 1983 godine.


Fotografija: Autor Dennis Jarvis

Belogradčik - mali gradić smešten u živopisnog okruženju prelepe prirode,  mističnih stena i rimskog utvrđenja za koje se smatra da je jedno od najimpresivnijih utvrđenja u Bugarsoj. Mesto se nalazi na listi Unesco kulturne baštine.


Fotografija: Autor Klearchos Kapoutsis

Nesebar - živopisan grad smešten na ovali Crnog mora i jedna od najposećenijih destinacija u Bugarskoj. Veliki broj kulturno-istorijskih spomenika i atraktivna arhitektura uvrstili su nesebar na Unesco listu svetske kulturne baštine.


Fotografija: Autor Ramón

Najveći turistički centri:


Burgas - jedan od najvećih turističkih centara na Bugarskom primorju, važna luka i četvrti grad po veličini u Bugarskoj. Oko Burgasa smeštena su neka od najpopularnijih letovališta u Bugarskoj.


Fotografija: Autor Evgeni Dinev

Sunčev brag i Nesebar - Sunčev breg zajedno sa obližnjim Nesebarom čini najposećenije i najmodernije Bugarsko letovalište. Nalazi se 30 km od Burgasa, smešteno je u 8km dugom peščanom zalivu koji formira polumesec.


Fotografija: Autor JürgenBOT

Sozopol - najstariji grad na Bugarskom delu crnomorske obale, nekada Grčka kolonija po imenom Apolonija, a danas moderno letovalište koje se sastoji od starog i novog dela.


Fotografija: Autor Vladislav Bezrukov

Zlatni Pjasci - najpoznatije letovalište na severnom delu Crnomorske obale, nalaze se u blizini Varne u podnožju istoimenog nacionalnog parka. Stara legenda pripoveda da su pirati ovde iskopali ogromno zlatno blago, ali Zemlja ih je kaznila i sve pretvorila u divan zlatan pesak.


Fotografija: Autor Alexandru Panoiu

Pamporovo - najosunčaniji zimski turistički centar Bugarske, smešten u samom srcu Rodopskih planina. Skijalište, sa stazama kako za početnike tako i za vrhunske skijaše, okruženo je prelepom borovom šumom i veoma je popularno kako među skijašima i snouborderima, tako i među turistima koji žele da provedu miran porodičan odmor.


Fotografija: Autor Ramón

Bansko - zimski turistički centar za najdužom sezonom u Bugarskoj koja traje od decembra do moja. Predstavlja odličnu alternativu Alpskim skijaškim centrima. Bansko je jedno od najpopularnijih zimskih destinacija u Jugoistočnoj Evropi.


Fotografija: Autor Αλέξανδρος

Borovec - Najpoznatiji zimski centar Bugarske i svakako jedan od najprestižnijih ski centara Jugoistočne Evrope. Smešten je na severnim padinama Rilskih planina.


Fotografija: Autor Klearchos Kapoutsis

Korisne informacije:

Zvanični naziv: Republika Bugarska
Broj stanovnika: 7.600.000
Glavni grad: Sofija
Veći gradovi: Plovdiv, Varna, Burgas
Internet domen:.bg
Pozivni broj: +359
Vožnja: desnom stranom
Vremenska zona: UTC+2 i UTC+3
Novčana jedinica: Lev (BGN), 1 EUR = 1.95 Lev

Tag: bugarska, sofija, turisticki vodic bugarska, varna, plovdiv, veliko trnovo, sozopol, nesebar, zlatni pjasci, suncev breg, rilski manastir, belogradcik, burgas

Dopada Vam se Bugarska? Preporučite prijateljima da pogledajuBugarska aranzmani, smestaj i ceneOdmor u Bugarskoj Sunčev breg 12 dana autobusom - Hotel Chaika beach 4*
Preporuka
Odmor u Bugarskoj Sunčev breg 12 dana autobusom - Hotel Chaika beach 4*

Ako je Bugarska Vaš izbor ovog leta, predlažemo Vam letovalište Sunčev Breg i ponudu hotela Chaika beach 4*. Hotel je smešten na samoj plaži.

Zimovanje hotel Iceberg Borovec Bugarska Zimovanje hotel Iceberg Borovec Bugarska

Hotel Iceberg je novi luksuzan komleks smešten u centru Bugarskog ski centra Borovec. Od gondole i centra je udaljen 150 m. Sa hotela se pruža neverovatan...

Zimovanje hotel Rila Borovec Bugarska Zimovanje hotel Rila Borovec Bugarska

Hotel Rila je najveći hotel u poznatom Bugarskom ski centru Borovec. Hotel je renoviran 2001 godine i nalazi se u samom centru mesta u neposrednoj blizini...

Berlin green park hotel Zlatni pjasci letovanje Bugarska 2017 Berlin green park hotel Zlatni pjasci letovanje Bugarska 2017

Na 18 km severno od Varne nalazi se predivno letovalište o kojem samo ime sve govori - Zlatni pjasci. Peščana plaža duga 3,5 km od zlatno-žutog peska, uz...

Letovanje iz snova hotel Perunika Zlatni Pjasci Bugarska Letovanje iz snova hotel Perunika Zlatni Pjasci Bugarska

Na 18 km severno od Varne nalazi se predivno letovalište o kojem samo ime sve govori - ZLATNI PJASCI. Peščana plaža duga 3,5 km od zlatno-žutog peska, uz...

Zlatni pjasci hotel Astoria letovanje Bugarska 2017 Zlatni pjasci hotel Astoria letovanje Bugarska 2017

Zlatni Pjasci je biser bugarske rivijere. Nalazi se 18 km severno od Varne, u podnožju nacionalnog parka Zlatni Pjasci. Ime ja dobio po 3,5 km dugoj i, na...

Letovanje iz snova hotel Lilia Zlatni Pjasci Bugarska Letovanje iz snova hotel Lilia Zlatni Pjasci Bugarska

Na 18 km severno od Varne nalazi se predivno letovalište o kojem samo ime sve govori - Zlatni Pjasci. Peščana plaža duga 3,5 km od zlatno-žutog peska, uz...

Sigma hotel Kiten Bugarska ponuda za letovanje 2017 Sigma hotel Kiten Bugarska ponuda za letovanje 2017

Kiten je jedno od najpoznatijih letovališta u Bugarskoj, nalazi se na 60km južno od Burgasa. Dva živopisna zaliva i dve odvojene peskovite plaže pružaju...

Letovanje 2017 vila Gergana Kiten Bugarska Letovanje 2017 vila Gergana Kiten Bugarska

Kiten je najjužnije crnomorsko letovalište, udaljeno tridesetak kilometara od turske obale Crnog mora. Ova oblast je proglašena za ekološki najčistiji...

2017 letovanje Bugarska hotel Ariana Kiten 2017 letovanje Bugarska hotel Ariana Kiten

Pet kilometara južno od Primorskog, na živopisnom poluostrvu, nalazi se Kiten, malo letovalište koje u toku leta poseti preko 50.000 turista. Za sve one...

Hotel Princess Residence Kiten letovanje Bugarska 2017 Hotel Princess Residence Kiten letovanje Bugarska 2017

Kiten se nalazi na 60km južno od Burgasa. Dva živopisna zaliva i dve odvojene peskovite plaže pružaju veoma ugodan boravak. Kiten važi za veomatiho...

Pretraga

razdelnik razdelnik
Oglasavanje

Vesti iz sveta

Domaći turizam

Life style