Promo
Promo
Promo


Italija - smeštaj, apartmani i aranžmani za leto 2017


Italija je zemlja koja će Vam zaista ponuditi mnogo toga počev od skijanja na Alpima, šopinga u Milanu, romanse u Venecijili ili Veroni, obilaska Rimskih ruševina, autentičnog ambijenta brdskih sela, uživanja na prelepim plažama Sicilije i Sardinije, čudesnu prirodu, bogatu i prepoznatljivu trpezu i nadaleko čuvena vina.

Preporučite prijateljima za odmor:


Auto karta / mapa Italija


Foto: Autor llee_wu

šta reći za zemlju u kojoj se prema Unescu nalazi dve trećine svetskog kulturnog i istorijskog blaga. Italija je zemlja romantike, kulture, prebogate istorije, umetnosti, prelepe prirode, raznolikosti, temperamentnih i  nasmejanih ljudi, dobre hrane i odličnog vina.


Foto: Autor Dennis Jarvis

Italija je zemlja koja će Vam zaista ponuditi mnogo toga počev od skijanja na Alpima, šopinga u Milanu, romanse u Venecijili ili Veroni, obilaska Rimskih ruševina, autentičnog ambijenta brdskih sela, uživanja na prelepim plažama Sicilije i Sardinije, čudesnu prirodu, bogatu i prepoznatljivu trpezu i nadaleko čuvena vina. Zbog svoje bogate i izdašne ponude Italija je jedna od najposećenijih turističkih destinacija na svetu.


Foto: Autor Dennis Jarvis

Italija je maditeranska zemlje smeštena na jugu Evrope, prostire se celom dužinom Apeniskog poluostrva, pored kontinentalnog dela zemlje Italiji pripadaju tri velika ostrva (Sicilija, Sardinija, Elba) i nekoliko manjih ostrva. Zemlja je podeljena na 20 regija, unutar Italije nalaze se i dve nezavisne države San Marino i Vatikan.


Foto: Autor Dennis Jarvis

Glavni i najveći grad Italije je Rim, veći centri su: Milano, Djenova, Napulj, Palermo, Venecija, Firenca, Verona, Bolonja, Siena...

Kako stići do Italije

Ukoliko u Italiju dolazite iz evropskih zemalja možete koristiti sopstveni prevoz, autobuski koji je obično najpovoljniji ali i najzamorniji, železnički (prilično konkurentan autobuskom prevozu) i naravno avionski.

Ako dolazite van Evrope, najjednostavnije je da dođete avionom, iako to uvek možete učiniti i brodom. Letova do Italije zaista ima dosta a cene su pristojne, a zahvaljujući low cost kompanija često i povoljnije od drugih vidova transporta.

Feriboti povezuju Siciliju sa Napuljom, a do Sardinije možete doći iz Djenove, Livorna i Napulja.

Feribotom u Italiju možete stići iz Grčke, Turske, Tunisa, Malte, Albanije, Hrvatske i španije.


Foto: Autor Cristian Santinon


Foto: Autor vic15

Italijanska kuhinja


Italijanska kuhinja spada u najpoznatije i najomiljenije kuhinje sveta. Kao zemlja sa mnogo regija Italiju krasi raznolikost nacionalnih jela i načina pripreme od severa ka jugu zemlje.  Kulinarski stilovi prilično se razlikuju od kremastih jela karakterističnih za sever zemlje do ljutih i začinjenih specijaliteta na jugu.

U severnoj oblasti Emilia-Romagna nastala su neka od najpoznatijih jela - spaghetti bolognese, lasagne i tortellini – a tu se proizvode i najbolje prosciutto i mortadella.

Liguria je oblast gde je nastao pesto. Jela od povrća i paste su prisutni u svim delovima zemlje kao i rižoto od žabljih bataka i stek od magarećeg mesa.

Sicilija je poznata po desertima kao što su cassata, cannoli, zabaglione, granita i marcipan, a Sardinija po punjenim prasićima. Kafa, pivo i vino su naravno sjajni u čitavoj zemlji.

Turističke atrakcije italije:

San Djiminjano - mali gradić prepoznatljiv po svojim tornjevima, od nekadašnje 72 kule danas ih je ostalo 14. Gradić je smešten u regiji Toskana, u središnjem delu Italije, 60 km od Firence. Nalazi se na Unesco listi svetske kulturne baštine.

Cinque Terre - je naziv za pet naselja u ligurskom priobalju Italije: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore. Jedno je od najslikovitijih i najpoznatijih mediteranskih priobalnih područja poznato po svojoj lepoti. Regija se nalazi na Unesco listi svetske kulturne baštine.

Krivi toranj u Pizi - Piza je jedan od glavnih turističkih centara Toskane. Simbol grada je krivi toranj izgrađen 1773 godine. Posetioci se mogu popeti do vrha tornja i uživati u spektakularnom pogledu.

Pompeja - antički grad osnovan u 6 veku pre nove ere, komletno uništen usred erupcije Vulkana. Usled arheoloških iskopavanja tokom 18 veka otkriveni su brojni objekti koji privlače pažnju velikog broja posetilaca.

Venecija - grad koji pleni, osvaja i nikoga ne ostavlja ravnodušnim, grad romantike, ostrva, kanala, prelepih palata. Najbolji način za  upoznavanje grada je vožnja čuvenim gondolama.

Rimski koloseum - jedan od simbola večnog grada, najveći i najpoznatiji amfiteatar rimskog carstva u kome su se održavale gladijatorske borbe. Nalazi se na prestižnoj listi 7 novih svetskih čuda.

Vatikan - papska država ili država svete stolice je najmanja država na svetu, nalazi se na teritoriji Rima. Naziv države potiče od brda Monte Vaticano na kome je Vatikan izgrađen. U Vatikanu se nalazi Bazilika Svetog Petra, najistaknutija građevina i jedno od najsvetijih mesta hrišćanstva, u njoj nalazi grobnica Sv.Petra.

Jezero Komo - smešteno u regiji Lombardija, jezero Komo je jedno od najlepših i najdubljih jezera Evrope. Veoma je popularna turistička destinacija. Obalu jezera krase Vile iz rimskog doba.

Pozitano - biser italijanske obale, smešten u regiji Kampanija. Nalazi se 50 km od Napulja u prelepom zalivu, po mnogima ova oblast spada u najlepše regije Italije. Blizina Napulja, ostrva Kapri i Pompeje čini Pozitano veoma popularnom turističkom destinacijom. Grad je izgrađen tako da se sa vrha brda spušta pravo u more, pa ga samim tim krasi odličan pogled na pučinu.

Etna - Mongibeddu na sicilijanskom i Mngibello na italijanskom, je aktivan vulkan na Siciliji. Najviši je Vrh južno od Alpa. Nalazi se u blizini Sicilijanskih gradova Mesina i Katanija.

Najveći turistički centri:

 • Rim - Večni grad kako ga popularno nazivaju i nekadašnja prestonica Rimskog carstva. Istražite Rim i njegove kulturno istorijske znamenitosti! Obavezno posetite Koloseum, baziliku sv. Petra u Vatikanu, Sikstinsku kapelu, fontanu di Trevi...
 • Venecija - jedna od najlepših destinacija Itelija, prepoznatljiva po svojim ostrvima, kanalima, čuvenim gondolama, brojnim kulturno istorijskim znamenitostima.
 • Verona - biser srednjovekovne kulture i umetnosti, grad u kome se odigrala čuvena ljubav o Romeu i Juliji. Verona je grad bogatog nasleđa, nalazi se na obalama reke Adige.
 • Milano - grad mode, nalazi se u pokrajni Lombardija. Spada među najvažnije privredne, saobraćajnee i kulturne centre Italije. Ne propustite da obiđete neke od popularnih znamenitosti kao što su: operska kuća Skala, katedrale, veliki broj muzeja, biblioteka, galerija.
 • Djenova - zaista lep grad i najvažnija Italijanska luka, smeštena je na obali Djenovskog zaliva. Znamenitmsti grada: Verdijev Institut za muziku, katedrala San Lorenco, palate Doria Tursi, San Dordo, Bjanko, Roso, Vileta Dinegro. U Djenovi su rođeni čuveni Kristofer Kolombi i Paganini.
 • Firenca - Biser Toskane, smešten na obala reke Arno. Zahvaljujući brojnim znamenitostima i bogatom kulturno istorijskom nasleđu jedan je od najposećenijih gradova Italije.
 • Rimini - popularno letovalište na obali Jadranskog mora. Grad je prepoznatljiv po dugoj peščanoj plaži, brojnim znamenitostima, odličnom provodu i vrhunskoj zabavi.
 • Lido di jesolo - Evropski Majami kako popularno zovu ovo letovalište smešteno u Venecijanskoj rivijeri. Lido krasi duga peščana plaža, veliki broj prodavnica, butika, hotela, ugostiteljskih radnji, klubova...
 • Sicilija - najveće ostrvo sredozemnog mora, ostrvo predivnih plaža, veličanstvenih predela, bogate i jedinstvene kulture. Italijani imaju izreku koja kaže - Kada upoznate Siciliju, upoznali ste ceo svet. Proverite da li je zaista tako.
 • Sardinija - drugo po veličini ostrvo Sredozemnog mora, ostrvo koje će Vam pružiti odmor za oči, dušu i telo. Zahvaljujući prelepim plažama, veličanstvenim planinama, idiličnim selima i tradicionalnoj gostoljubljivosti Sardinija je veoma popularno odredište turista.
 • Kapri - ostrvo nestvarne lepote, Kapri je mondensko letovalište bogate tradicije, smešteno na jugu Italije u Napuljskom zalivu. Decenijama važi za najposećenije letovalište italijanskog dela Mediterana, a pedesetih godina prošlog veka postalo je omiljena destinacija svetskog džet seta.
Korisne informacije:

Glavni grad: Rim
Zvanični jezik: Italijanski
Domen: .it
Valuta: EUR
Vremenska zona: UTC +1
Pozivni broj: +39

Tag: italija, rim, sicilija, sardinija, milano, venecija, verona, firenca, djenova, vatikan, rimini, lido di jesolo

Dopada Vam se Italija? Preporučite prijateljima da pogledajuItalija aranzmani, smestaj i ceneHotel London Lido di Jesolo letovanje Italija Hotel London Lido di Jesolo letovanje Italija

Hotel Napoleon želi vam dobrodošlicu u Ažaksio i ostrvo Korzika u Francuskoj, nalazimo se u samom centru grada nedaleko od Kongresnog centra. Hotel je...

Hotel La Bussola Lido di Jesolo Italija Hotel La Bussola Lido di Jesolo Italija

Nedavno renoviran i komletno opremljen, hotel La Bussola se nalazi se poznatom italijanskom letovalištu Lido di Jesolo, smešten na samoj plaži hotel se...

Hotel Vina del Mar Pineta Lido di Jesolo Italija Hotel Vina del Mar Pineta Lido di Jesolo Italija

Hotel Vina del Mar Pineta nalazi se u poznatom italijanskom letovalištu Lido di Jesolo. Hotel je kategorisan sa 4 zvezdice, smešten je na samoj plaži, i...

Odmor na Mediteranu hotel Jet Lido di Jesolo Italija Odmor na Mediteranu hotel Jet Lido di Jesolo Italija

Lido di jesolo postao jedan od najpoznatijih turističkih centara u Italiji, mesto je poznato i pod imenom Evropski Majami. Poseduje dugu peščanu plažu (15...

Hotel Biancomano Rimini Italija Hotel Biancomano Rimini Italija

Hotel Biancomano nalazi se u samom srcu poznatog Italijanskog letovališta Rimini, pored čevenog parka Felini. Na samo 50 metara od mora, ovaj hotel sa 3...

Hotel Mercure Rimini Lungomare Rimini Italija Hotel Mercure Rimini Lungomare Rimini Italija

Hotel Mercure Rimini Lungomare nalazi se na ekskluzivnoj Viale Vespucci, ne glavnoj lokaciji na plaži u poznatom iTalijanskom letovalištu Rimini. Hotel...

Hotel Britannia Rimini letovanje italija Hotel Britannia Rimini letovanje italija

Rimini je pre svega poznat kao turističko letovalište poznato po brojnim uređenim plažama, za italijanske pojmove pristupačnim cenama i brojnim...

Italija Rimini hotel Milano Italija Rimini hotel Milano

Rimini je pre svega poznat kao turističko letovalište poznato po brojnim uređenim plažama, za italijanske pojmove pristupačnim cenama i brojnim...

Jeftine avio karte za Rim Jeftine avio karte za Rim

Iskoristite ovu ponudu i kupite avionsku kartu za Rim već od 12 400 RSD

Letovanje 2017 Italija Lido di Jesolo - Apartmani Ca' Venezia Letovanje 2017 Italija Lido di Jesolo - Apartmani Ca' Venezia

Apartmani Ca' Venezia predstavljaju elegant renovirnai porodični kompleks apartmana smešten u Italijanskom letovalištu Lido di Jesolo. Apartmani se nalaze u...

Pretraga

razdelnik razdelnik
Oglasavanje

Vesti iz sveta

Domaći turizam

Life style