Niš i Niška banja


Niš je treći po veličini grad u Srbiji sa 250000 stanovnika. Od davnina predstavljao je važnu tacku na takoyvanom carrskom drumu, putu koji je spajao istok i zapad. Danas je Niš moderan grad, privredno-industrijski centar nišavskog okruga a i čitave južne Srbije.Niš je grad grad bogate kulture, dobrog provoda, temperamentnih ali pravičnih ljudi. Zajedno sa Niškom banjom predstavlja veoma atraktivnu turističku destinaciju.


Preporučite prijateljima - Niš i Niška banja informacije, privatni smeštaj, apartmani, sobe, hoteliPhoto by Modern Kâşif

Na obalama reke Nišave, 250 km južno od Beograda na koridoru 10 koji spaja sever i jug zemlje nalazi se grad Niš. Sa 250 000 stanovnika treći je po velicini grad u Srbiji. Grad se nalazi na 194 metra nadmorske visine sa prosečnom temperaturom od 11 C.

Niš sa okolinom, oduvek je predstavljao važno saobraćajno sedište, geogravski položaj je ovom gradu i u rimsko doba osiguravao značajne strateske tacke. 140 godine zabeleženo je da je Niš jedan od četiri najveća grada provincije Dardanije.

Tokom vekova Niš je bio u sastavu mnogih država i carstava, kelta, grka, huna, ugara, bugara, rimljana, vizantije, otomanskog carstva. Zbog svog geografskog položaja predstavljao je značajan centar na carskom putu koji je spajao Evropu i malu Aziju.


Photo by Modern Kâşif

Niš je danas moderan grad, univerziteski centar, sedište Niške eparhije Srpske pravoslavne crkve, a u neposrednoj blizini grada nalazi se i međunarodni aerodrom Konstantin Veliki.

Ukoliko ste u Nišu, obavezno bi trebalo da obiđete

 • Nišku Tvrđavu
 • Medijanu
 • Ćele kulu
 • Smomenik bitke na Čegru
 • Spomenik palim ratnicima
 • Narodno pozorište
 • Narodni muzej
 • Popularnu Kalču i Čair
 • Nišku banju
 • Kazandžijsko sokače - najbolje mesto za izlaske i dobru hranu i piće
Na 9 km od Niša nalazi se Niška banja, medju najstarijima u Srbiji, ova banja predstavlja oazu mira i sklonište od gradske buke. Klima je umereno kontinentalna, a banja je poznata poz svojim svojim izvorima termo mineralne vode. Osnovna delatnost Niske banje je zrastveni turizam. U Niškoj banji su podjednako razvijeni i hoteski i privatan smeštaj, a postoje i stacionari za lečenje i post operativni oporavak. U banji se leče sledeća oboljenja:
 • Kardio vaskularne bolesti
 • Posttraumatska stanja
 • Bolesti raspiratornih organa i dr
 • rehabilitacija bolesnika posle ugrađivanja endoproteze kuka i kolena
 • stanja posle hirurške revaskularizacije miokarda, kao i stanja nakon operacija na otvorenom srcu,
U blizini Niške banje nalazi se park šuma Koritnjak sa uređenim stazama. Sportski tereni u banji pružaju idealne uslove za pripremu sportista, a za goste željne andrenalina posebno su atrkativna takmičenja u paraglajdingu. Udaljenost od većih gradova:
 • Beograd – 250 km
 • Novi sad – 340 km
 • Leskovac – 40 km


Tagovi: turistički vodič Niš i Niška banja prolećna putovanja 2017, Niš i Niška banja leto 2017, Niš i Niška banja letovanje 2017, Niš i Niška banja apartmani Niš i Niška banja smestaj nis, grad nis, hoteli u Nišu, vile u niskoj banji, apartmani u niskoh banji, privatan smeštaj u Nišu, smeštaj u Niškoj banji, kuda za vikend, manifestacije, Ćele kula, Medijana, Niška tvrđava, niska banja

Predložite prijateljima da pogledaju ovo mesto
Auto karta / mapa Niš i Niška banja

Izračunajte udaljenost od vas do NišaNiš i Niška banja smeštaj, apartmani, sobe, hoteli i aranžmani agencijaVinarija Aleksić - vina južne Srbije Vinarija Aleksić - vina južne Srbije

Otkrijte tajne vinova loze i ukuse vrhunskih vina južne Srbije, posetite Vranje i vinariju Aleksić.

Vina iz Amfore - Podrum Malča Vina iz Amfore - Podrum Malča

Posetite podrum vina Malča i probajte čuvena vina iz Amfore. Vinarija se nalazi između Malčanske reke i puta Niš-Svrljig.

Vinski podrum Stari Dani Vinski podrum Stari Dani

Podrum Stari Dani se nalazi na samom jugu Srbije, u mestu Rakovac pored Bujanovca. Trenutno na tržište plasiramo dva vina: Dert (crno vino sorti Kaberne...

Pravo rešenje za vaš odmor, pansion Veličković Niška banja Pravo rešenje za vaš odmor, pansion Veličković Niška banja

Pansion Veličković predstavlja komforan i funkcionalan objekat u Niškoj banji, i kao takav pravo je rešenje za vaš odmor. Dobrodošli u Nišku Banju,...

Smeštaj u centru Niške banje, apartman Ristić Smeštaj u centru Niške banje, apartman Ristić

Smeštaj Ristić - Niška Banja se nalazi odmah preko puta stacionara Radon i wellness centra Sense. U blizini su takodje apoteka, zdravstvena stanica,...

Putevi Vina vinarija Jović Knjaževac Putevi Vina vinarija Jović Knjaževac

Vinarija Jović je porodični podrum sa tradicijom više generacija poznatih vinogradara i podrumara. Grožđe prerađujemo iz sopstvenih vinograda koji se...

Siđi do reke apartmani na Moravi Siđi do reke apartmani na Moravi

Koliba - Siđi do reke se nalazi na desnoj obali južne Morave, na samom ulazu u Mojsinjsku klisuru, gde reka pravi najveće meandre u celom svom toku, u...

Pretraga

razdelnik razdelnik
Oglasavanje

Vesti iz sveta


22.04.2017.
Palavan - Najlepše ostrvo na svetu
Predstavljamo Vam Palavan, Filipinski raj, zvanično najlepše ostrvo sveta. Ostrvo se nalazi u južnom KInekom moru, do njega možete doći brodom ili avionom i to za od sat do sat i po od Manile.
palavan-najlepse-ostrvo-na-svetu
21.04.2017.
Planina Svetog Mihaila
Predstavljamo Vam skrivena mesta Francuske, upoznajte neobičnu planinu Svetog Mihaila i divite se neobičnoj lepoti ovog mističnog mesta.
planina-svetog-mihaila
19.04.2017.
Najlepša mesta Španije
Španija je zemlje prelepih plaža, brojni kulturno istorijskih znamenitosti, prelepe prirode i ljubaznih domaćina. Španija je i zemlja koja obiluje turističkim atrakcija koje privlače milione turista iz celog sveta.
najlepsa-mesta-spanije

Domaći turizam


17.04.2017.
Skrivena oaza podno Gučeva - Dobrodošli u klub Budimlija!
Za kvaliteno vreme sa porodicom i prijateljima preporučujemo Vam magičnu oazu nadomak Loznice u podnožnju Gučeva. Lepota i uživanje jasna su asocijacija šta Vas očekuje u prelepom ambijentu kluba Budimlija.
skrivena-oaza-podno-guceva-dobrodosli-u-klub-budimlija
10.04.2017.
Ideje za jednodnevna vikend putovanja - Hajudučki zov Homolja
Posle naporne radne nedelje vikend je rezervisan za opuštanje i regeneraciju, a najbolji način da se oporavite je upravo odlazak u prirodu. Shodne tome predlažemo Vam zanimljivu ideju za jednodnevni izlet koja obuhvata obilazak vodapada Lisine, Resavske pećine, Manastira Manasija i Ravanica i parka Minijatura.
ideje-za-jednodnevna-vikend-putovanja-hajuducki-zov-homolja
10.04.2017.
Plitvičko selo - prelepa oaza na obali Plitvičkih jezera
Plitvička jezera su definitivno jedno od najlepših mesta na Balkanu i ispričaće Vam mnoge romantične Bajke. Jednu bajku ispričaćemo Vam i mi, ta bajka se zove Plitničko selo.
plitvicko-selo-prelepa-oaza-na-obali-plitvickih-jezera

Life style


26.12.2016.
Novogodišnje jelke
Novogodišnja jelka je najprepoznatljiviji simbol i najlepši dekorativni ukras Novogodišnjih praznika a kićenje jelke je tradicija kojoj se najviše obraduju oni najmlađi ali i oni stariji. Da li ste i vi okitili Vašu jelku? Ukoliko niste evo nekoliko zanimljivih predloga koji Vam mogu dati inspiraciju.
novogodisnje-jelke
11.12.2016.
Boravak u hostelima - korisne informacije
Prvi put se spremate da odsednete u hostelu, a i dalje ste skeptični? Plaše vas zajednička kupatila, sobe u kojima spavaju ljudi koji se ne poznaju, krađe. Saznajte šta vas očekuje.
boravak-u-hostelima-korisne-informacije
03.10.2016.
Zaniljiva arhitektura, priroda i čovekovih ruku delo
Kada se spoje priroda i čovek zaista mogu dati fascinante rezultate, a kako to izgleda u praksi pokazaćemo Vam kroz malu foto šetnju do neobičnih i krajnje ispirativnih šumskih koliba. Verujemo da će te bar na kratko poželite da par dana provedete u ovoj magičnoj idili. Uživajte!!!
zaniljiva-arhitektura-priroda-i-covekovih-ruku-delo