Niš i Niška banja


Niš je treći po veličini grad u Srbiji sa 250000 stanovnika. Od davnina predstavljao je važnu tacku na takoyvanom carrskom drumu, putu koji je spajao istok i zapad. Danas je Niš moderan grad, privredno-industrijski centar nišavskog okruga a i čitave južne Srbije.Niš je grad grad bogate kulture, dobrog provoda, temperamentnih ali pravičnih ljudi. Zajedno sa Niškom banjom predstavlja veoma atraktivnu turističku destinaciju.


Preporučite prijateljima - Niš i Niška banja informacije, privatni smeštaj, apartmani, sobe, hoteliPhoto by Modern Kâşif

Na obalama reke Nišave, 250 km južno od Beograda na koridoru 10 koji spaja sever i jug zemlje nalazi se grad Niš. Sa 250 000 stanovnika treći je po velicini grad u Srbiji. Grad se nalazi na 194 metra nadmorske visine sa prosečnom temperaturom od 11 C.

Niš sa okolinom, oduvek je predstavljao važno saobraćajno sedište, geogravski položaj je ovom gradu i u rimsko doba osiguravao značajne strateske tacke. 140 godine zabeleženo je da je Niš jedan od četiri najveća grada provincije Dardanije.

Tokom vekova Niš je bio u sastavu mnogih država i carstava, kelta, grka, huna, ugara, bugara, rimljana, vizantije, otomanskog carstva. Zbog svog geografskog položaja predstavljao je značajan centar na carskom putu koji je spajao Evropu i malu Aziju.


Photo by Modern Kâşif

Niš je danas moderan grad, univerziteski centar, sedište Niške eparhije Srpske pravoslavne crkve, a u neposrednoj blizini grada nalazi se i međunarodni aerodrom Konstantin Veliki.

Ukoliko ste u Nišu, obavezno bi trebalo da obiđete

 • Nišku Tvrđavu
 • Medijanu
 • Ćele kulu
 • Smomenik bitke na Čegru
 • Spomenik palim ratnicima
 • Narodno pozorište
 • Narodni muzej
 • Popularnu Kalču i Čair
 • Nišku banju
 • Kazandžijsko sokače - najbolje mesto za izlaske i dobru hranu i piće
Na 9 km od Niša nalazi se Niška banja, medju najstarijima u Srbiji, ova banja predstavlja oazu mira i sklonište od gradske buke. Klima je umereno kontinentalna, a banja je poznata poz svojim svojim izvorima termo mineralne vode. Osnovna delatnost Niske banje je zrastveni turizam. U Niškoj banji su podjednako razvijeni i hoteski i privatan smeštaj, a postoje i stacionari za lečenje i post operativni oporavak. U banji se leče sledeća oboljenja:
 • Kardio vaskularne bolesti
 • Posttraumatska stanja
 • Bolesti raspiratornih organa i dr
 • rehabilitacija bolesnika posle ugrađivanja endoproteze kuka i kolena
 • stanja posle hirurške revaskularizacije miokarda, kao i stanja nakon operacija na otvorenom srcu,
U blizini Niške banje nalazi se park šuma Koritnjak sa uređenim stazama. Sportski tereni u banji pružaju idealne uslove za pripremu sportista, a za goste željne andrenalina posebno su atrkativna takmičenja u paraglajdingu. Udaljenost od većih gradova:
 • Beograd – 250 km
 • Novi sad – 340 km
 • Leskovac – 40 km


Tagovi: turistički vodič Niš i Niška banja prolećna putovanja 2017, Niš i Niška banja leto 2017, Niš i Niška banja letovanje 2017, Niš i Niška banja apartmani Niš i Niška banja smestaj nis, grad nis, hoteli u Nišu, vile u niskoj banji, apartmani u niskoh banji, privatan smeštaj u Nišu, smeštaj u Niškoj banji, kuda za vikend, manifestacije, Ćele kula, Medijana, Niška tvrđava, niska banja

Predložite prijateljima da pogledaju ovo mesto
Auto karta / mapa Niš i Niška banja

Izračunajte udaljenost od vas do NišaNiš i Niška banja smeštaj, apartmani, sobe, hoteli i aranžmani agencijaVinarija Aleksić - vina južne Srbije Vinarija Aleksić - vina južne Srbije

Otkrijte tajne vinova loze i ukuse vrhunskih vina južne Srbije, posetite Vranje i vinariju Aleksić.

Vina iz Amfore - Podrum Malča Vina iz Amfore - Podrum Malča

Posetite podrum vina Malča i probajte čuvena vina iz Amfore. Vinarija se nalazi između Malčanske reke i puta Niš-Svrljig.

Vinski podrum Stari Dani Vinski podrum Stari Dani

Podrum Stari Dani se nalazi na samom jugu Srbije, u mestu Rakovac pored Bujanovca. Trenutno na tržište plasiramo dva vina: Dert (crno vino sorti Kaberne...

Pravo rešenje za vaš odmor, pansion Veličković Niška banja Pravo rešenje za vaš odmor, pansion Veličković Niška banja

Pansion Veličković predstavlja komforan i funkcionalan objekat u Niškoj banji, i kao takav pravo je rešenje za vaš odmor. Dobrodošli u Nišku Banju,...

Smeštaj u centru Niške banje, apartman Ristić Smeštaj u centru Niške banje, apartman Ristić

Smeštaj Ristić - Niška Banja se nalazi odmah preko puta stacionara Radon i wellness centra Sense. U blizini su takodje apoteka, zdravstvena stanica,...

Putevi Vina vinarija Jović Knjaževac Putevi Vina vinarija Jović Knjaževac

Vinarija Jović je porodični podrum sa tradicijom više generacija poznatih vinogradara i podrumara. Grožđe prerađujemo iz sopstvenih vinograda koji se...

Siđi do reke apartmani na Moravi Siđi do reke apartmani na Moravi

Koliba - Siđi do reke se nalazi na desnoj obali južne Morave, na samom ulazu u Mojsinjsku klisuru, gde reka pravi najveće meandre u celom svom toku, u...

Pretraga

razdelnik razdelnik
Oglasavanje

Vesti iz sveta


24.05.2017.
Vikend putovanja - jezero Balaton Mađarska
Bilo, da ste za mir i tišinu ili za program prepun destinacija za posetu ili drugih aktivnosti, Jezero Balaton je mesto koje će zadovoljiti svaku vašu želju ili zahtev. Glatka voda i sveže vino, pesak i surfovanje, pecanje i zabava, prskanje i kupanje na obali i jedrenje, koncerti i klubovi, žurke i vožnja pedalinama, odbojka na plaži i vožnja biciklom, elegantni dvorci i pospana sela, prelepi pejzaži i kristalno čist vazduh, Balaton vam sve to pruža!
vikend-putovanja-jezero-balaton-madjarska
18.05.2017.
Zemlje za opušten, srećan i nasmejan život
Svi bi smo želeli da imamo srećan i bezbrižan život, neke zemlje to dozvoljavaju neke ne. Iako možemo reći da se zemlje sa ovih prostora kotiraju u nekoj nazovi zlatnoj sredini (doduše nigde tog zlata na videlu)postoje zemlje koje su stetlosnim godina ispred nas.
zemlje-za-opusten-srecan-i-nasmejan-zivot
15.05.2017.
Neobične destinacije za neobičan odmor
Skrivene i većini nepoznate destinacije predstvaljaju unikatnu destinaciju za savršen odmor. Ova zanimljiva odredišta nisu samo specifična zbog prelepog okruženja u kome se nalaze već i zbog neobičnosti zbog koje će te ih zavoliti. Ukoliko želite malo drugačiji odmor ove destinacije i atrakcije Vam mogu pomoći u inspraciji za planiranje putovanja.
neobicne-destinacije-za-neobican-odmor

Domaći turizam


23.05.2017.
Najbolja kupališta Srbije
Sezona kupanja se bliži, shodno tome, odlučili smo da Vas odvedemo do najatraktivnijih kupališta u Srbiji. Uživajte verujemo da će te pronaći nešto što še Vam probuditi inspiraciju tokom toplih letnjih dana.
najbolja-kupalista-srbije
22.05.2017.
Zašto je Crna Gora prelepa zemlja?
Kada je reč o godišnjem odmoru često se vodi polemika gde na odmor, Crna Gora je svakako jedna od najpopularnijih destinacija, neki je vole neki ne ali ono što se svakako ne može osporiti da iako malo ovo je zaista zemlja prelepih predela. Kako bi Vam to i pokazali vodimo Vas u malu šatnju do bajkovitih delova ove magične zemlje.
zasto-je-crna-gora-prelepa-zemlja
19.05.2017.
Kampovanje - draž koja nam nedostaje!
Ko nije osetio čari prirode ne zna šta propušta! Spavanje pod vedrim nebom, druženje pored vatre, avanturistički duh... samo su neki od razloga zbog kojih biste trebali da razmislite o kampingu. Ujedno ovo je i najjeftinija varijanta da provedete kvalitetno vreme sa porodicom ili prijateljima. Malo novca i malo dobre volje i uživanje može da počne.
kampovanje-draz-koja-nam-nedostaje

Life style


27.04.2017.
Zaniljiva arhitektura, priroda i čovekovih ruku delo
Kada se spoje priroda i čovek zaista mogu dati fascinante rezultate, a kako to izgleda u praksi pokazaćemo Vam kroz malu foto šetnju do neobičnih i krajnje ispirativnih šumskih koliba. Verujemo da će te bar na kratko poželite da par dana provedete u ovoj magičnoj idili. Uživajte!!!
zaniljiva-arhitektura-priroda-i-covekovih-ruku-delo
26.12.2016.
Novogodišnje jelke
Novogodišnja jelka je najprepoznatljiviji simbol i najlepši dekorativni ukras Novogodišnjih praznika a kićenje jelke je tradicija kojoj se najviše obraduju oni najmlađi ali i oni stariji. Da li ste i vi okitili Vašu jelku? Ukoliko niste evo nekoliko zanimljivih predloga koji Vam mogu dati inspiraciju.
novogodisnje-jelke
11.12.2016.
Boravak u hostelima - korisne informacije
Prvi put se spremate da odsednete u hostelu, a i dalje ste skeptični? Plaše vas zajednička kupatila, sobe u kojima spavaju ljudi koji se ne poznaju, krađe. Saznajte šta vas očekuje.
boravak-u-hostelima-korisne-informacije