Niš i Niška banja


Niš je treći po veličini grad u Srbiji sa 250000 stanovnika. Od davnina predstavljao je važnu tacku na takoyvanom carrskom drumu, putu koji je spajao istok i zapad. Danas je Niš moderan grad, privredno-industrijski centar nišavskog okruga a i čitave južne Srbije.Niš je grad grad bogate kulture, dobrog provoda, temperamentnih ali pravičnih ljudi. Zajedno sa Niškom banjom predstavlja veoma atraktivnu turističku destinaciju.


Preporučite prijateljima - Niš i Niška banja informacije, privatni smeštaj, apartmani, sobe, hoteliPhoto by Modern Kâşif

Na obalama reke Nišave, 250 km južno od Beograda na koridoru 10 koji spaja sever i jug zemlje nalazi se grad Niš. Sa 250 000 stanovnika treći je po velicini grad u Srbiji. Grad se nalazi na 194 metra nadmorske visine sa prosečnom temperaturom od 11 C.

Niš sa okolinom, oduvek je predstavljao važno saobraćajno sedište, geogravski položaj je ovom gradu i u rimsko doba osiguravao značajne strateske tacke. 140 godine zabeleženo je da je Niš jedan od četiri najveća grada provincije Dardanije.

Tokom vekova Niš je bio u sastavu mnogih država i carstava, kelta, grka, huna, ugara, bugara, rimljana, vizantije, otomanskog carstva. Zbog svog geografskog položaja predstavljao je značajan centar na carskom putu koji je spajao Evropu i malu Aziju.


Photo by Modern Kâşif

Niš je danas moderan grad, univerziteski centar, sedište Niške eparhije Srpske pravoslavne crkve, a u neposrednoj blizini grada nalazi se i međunarodni aerodrom Konstantin Veliki.

Ukoliko ste u Nišu, obavezno bi trebalo da obiđete

 • Nišku Tvrđavu
 • Medijanu
 • Ćele kulu
 • Smomenik bitke na Čegru
 • Spomenik palim ratnicima
 • Narodno pozorište
 • Narodni muzej
 • Popularnu Kalču i Čair
 • Nišku banju
 • Kazandžijsko sokače - najbolje mesto za izlaske i dobru hranu i piće
Na 9 km od Niša nalazi se Niška banja, medju najstarijima u Srbiji, ova banja predstavlja oazu mira i sklonište od gradske buke. Klima je umereno kontinentalna, a banja je poznata poz svojim svojim izvorima termo mineralne vode. Osnovna delatnost Niske banje je zrastveni turizam. U Niškoj banji su podjednako razvijeni i hoteski i privatan smeštaj, a postoje i stacionari za lečenje i post operativni oporavak. U banji se leče sledeća oboljenja:
 • Kardio vaskularne bolesti
 • Posttraumatska stanja
 • Bolesti raspiratornih organa i dr
 • rehabilitacija bolesnika posle ugrađivanja endoproteze kuka i kolena
 • stanja posle hirurške revaskularizacije miokarda, kao i stanja nakon operacija na otvorenom srcu,
U blizini Niške banje nalazi se park šuma Koritnjak sa uređenim stazama. Sportski tereni u banji pružaju idealne uslove za pripremu sportista, a za goste željne andrenalina posebno su atrkativna takmičenja u paraglajdingu. Udaljenost od većih gradova:
 • Beograd – 250 km
 • Novi sad – 340 km
 • Leskovac – 40 km


Tagovi: turistički vodič Niš i Niška banja prolećna putovanja 2017, Niš i Niška banja leto 2017, Niš i Niška banja letovanje 2017, Niš i Niška banja apartmani Niš i Niška banja smestaj nis, grad nis, hoteli u Nišu, vile u niskoj banji, apartmani u niskoh banji, privatan smeštaj u Nišu, smeštaj u Niškoj banji, kuda za vikend, manifestacije, Ćele kula, Medijana, Niška tvrđava, niska banja

Predložite prijateljima da pogledaju ovo mesto
Auto karta / mapa Niš i Niška banja

Niš i Niška banja smeštaj, apartmani, sobe, hoteli i aranžmani agencijaVinarija Aleksić - vina južne Srbije Vinarija Aleksić - vina južne Srbije

Otkrijte tajne vinova loze i ukuse vrhunskih vina južne Srbije, posetite Vranje i vinariju Aleksić.

Vina iz Amfore - Podrum Malča Vina iz Amfore - Podrum Malča

Posetite podrum vina Malča i probajte čuvena vina iz Amfore. Vinarija se nalazi između Malčanske reke i puta Niš-Svrljig.

Vinski podrum Stari Dani Vinski podrum Stari Dani

Podrum Stari Dani se nalazi na samom jugu Srbije, u mestu Rakovac pored Bujanovca. Trenutno na tržište plasiramo dva vina: Dert (crno vino sorti Kaberne...

Pravo rešenje za vaš odmor, pansion Veličković Niška banja Pravo rešenje za vaš odmor, pansion Veličković Niška banja

Pansion Veličković predstavlja komforan i funkcionalan objekat u Niškoj banji, i kao takav pravo je rešenje za vaš odmor. Dobrodošli u Nišku Banju,...

Smeštaj u centru Niške banje, apartman Ristić Smeštaj u centru Niške banje, apartman Ristić

Smeštaj Ristić - Niška Banja se nalazi odmah preko puta stacionara Radon i wellness centra Sense. U blizini su takodje apoteka, zdravstvena stanica,...

Putevi Vina vinarija Jović Knjaževac Putevi Vina vinarija Jović Knjaževac

Vinarija Jović je porodični podrum sa tradicijom više generacija poznatih vinogradara i podrumara. Grožđe prerađujemo iz sopstvenih vinograda koji se...

Siđi do reke apartmani na Moravi Siđi do reke apartmani na Moravi

Koliba - Siđi do reke se nalazi na desnoj obali južne Morave, na samom ulazu u Mojsinjsku klisuru, gde reka pravi najveće meandre u celom svom toku, u...

Pretraga

razdelnik razdelnik
Oglasavanje

Vesti iz sveta


14.02.2017.
10 kućica na drvetu koje će Vas oduševiti
Svi smo kao deca maštali o kućici na drvetu, sada to nije samo dečiji san već java koja će Vam pružiti nezaboravan odmor. Predstavljamo Vam 10 kućica na drvetu koje će Vas prosto oduševiti a možda i inspirisati da napravite sopstvenu oazu u Vašem dvorištu. Uživajte!
10-kucica-na-drvetu-koje-ce-vas-oduseviti
13.02.2017.
Prelepa skrivena mesta za koje niste znali
Ma koliko voleli da putujete i upoznajete kulture i običaje drugih zemalja ovek će postojati neka skrivena destinacija koju bi ste želeli da posetite. Iako je Evropa mali kontinet i da je više manje sve uslovno na dohvat ruku postoje i dalje skrivene destinacije koje su uprkos svojoj lepoti ostale van dodira masovnog turizma. Danas Vas vodimo da skrivenih destinacija Evrope.
prelepa-skrivena-mesta-za-koje-niste-znali
12.02.2017.
Najlepše selo na svetu!
Prizor kao iz Grimovih bajki koji osvaja svojim šarmom i lepotom, iako za mnoge nepoznato malo selo Githorn u Holandiji osvaja turiste na prvi pogled. Jednostavno lepota koju je teško opisati i koju bar jednom u životu treba doživeti.
najlepse-selo-na-svetu

Domaći turizam


15.02.2017.
Lepota kojoj se divim - Dacovića Konaci Zlatibor
Ako bi uratko morali da opišemo Konake Dacovića to bi izgledalo ovako: Putniče namerniče pravi raj te na Zlatiboru čeka. Konaci Dacović to i zaista jesu, smešteni u mirnom delu Zlatibora daleko od gužve, ova divna oaza pružiće Vam zaista sve uslove za idealan i pravi odmor.
lepota-kojoj-se-divim-dacovica-konaci-zlatibor
04.02.2017.
Vrelo bune i Derviška tekija
Verovatno većina Vas nikada nije čula za Blagaj, zar ne! Baš zbog toga smo odlučili da Vam ukratko predstavimo ovu skrivenu oazu koja sa punim pravom zavređuje Vašu pažnju. Gledajući fotografije iskreno verujemo da će te prvom prilikom poželeti da posetite ovo skriveno mesto.
vrelo-bune-i-derviska-tekija
27.01.2017.
Herceg Etno selo Međugorje
Mesto gde je vreme stalo, mosto koje odmara i dušu i telo, mesto za koje se malo zna, mesto koje će te zavoleti i rado mu se vraćati... Herceg Etno selo Međugorje
herceg-etno-selo-medjugorje

Life style


26.12.2016.
Novogodišnje jelke
Novogodišnja jelka je najprepoznatljiviji simbol i najlepši dekorativni ukras Novogodišnjih praznika a kićenje jelke je tradicija kojoj se najviše obraduju oni najmlađi ali i oni stariji. Da li ste i vi okitili Vašu jelku? Ukoliko niste evo nekoliko zanimljivih predloga koji Vam mogu dati inspiraciju.
novogodisnje-jelke
11.12.2016.
Boravak u hostelima - korisne informacije
Prvi put se spremate da odsednete u hostelu, a i dalje ste skeptični? Plaše vas zajednička kupatila, sobe u kojima spavaju ljudi koji se ne poznaju, krađe. Saznajte šta vas očekuje.
boravak-u-hostelima-korisne-informacije
03.10.2016.
Zaniljiva arhitektura, priroda i čovekovih ruku delo
Kada se spoje priroda i čovek zaista mogu dati fascinante rezultate, a kako to izgleda u praksi pokazaćemo Vam kroz malu foto šetnju do neobičnih i krajnje ispirativnih šumskih koliba. Verujemo da će te bar na kratko poželite da par dana provedete u ovoj magičnoj idili. Uživajte!!!
zaniljiva-arhitektura-priroda-i-covekovih-ruku-delo