super odmor vikend akcije
Pošalji svoj putopis     Anrdroid vodic aplikacija


Pariz

Pariz smestaj 2014

Preporučite ovo mesto prijateljima:Pariz je glavni i najveci grad Francuske. Nalazi se u centru Pariskog basena, nad rekom Senom (La Seine). Rekom je podeljen na dva dela: na severnu Desnu obalu i na južnu, manju, Levu obalu. Grad predstavlja politicko, ekonomsko, obrazovno i kulturno središte centralizovane francuske države, a i Evrope. Pariz je jedan od najznacajnijih svetskih gradova. U njemu su sedišta medunarodnih organizacija UNESKO, OECD i neformalnog Pariskog kluba.


Pariz

Pariz  je glavni i najveci grad Francuske. Nalazi se u centru Pariskog basena, nad rekom Senom (La Seine). Rekom je podeljen na dva dela: na severnu Desnu obalu i na južnu, manju, Levu obalu. Grad predstavlja politicko, ekonomsko, obrazovno i kulturno središte centralizovane francuske države, a i Evrope. Pariz je jedan od najznacajnijih svetskih gradova. U njemu su sedišta medunarodnih organizacija UNESKO, OECD i neformalnog Pariskog kluba.

Sa svetom je povezan preko 2 velika aerodroma i 6 glavnih železnickih stanica. U Parizu se nalaze mnoge znamenitosti i turisticke atrakcije. Sa istorijom dugom 2 milenijuma, ovaj grad je bio mesto znacajnih istorijskih dogadaja i stecište umetnika. Zbog toga svake godine Pariz poseti do 30 miliona turista. Po broju turista Pariz je najposecenija svetska turisticka destinacija. Takode je poznat po imenu Grad svetlosti. Grad ima preko dva miliona stanovnika, a urbana zona preko 10,6 miliona . Ova neprekinuta urbana zona Pariza (bez satelitskih naselja) je najveca u Evropskoj uniji.

Francuska prestonica ima na stotine vrednih istorijskih gradevina, crkava, ulica, trgova i parkova, oko 160 muzeja, 200 umetnickih galerija, oko 100 pozorišta, preko 650 bioskopa i više od 10.000 restorana. Stalno postoji bogata ponuda kulturnih dogadaja, poput koncerata, izložbi, festivala i modnih izložbi. Dvorci Fontenblo i Versaj (oba u predgradima) i obale Sene su na UNESKO-voj listi svetske baštine. UNESKO ima svoje sedište u Parizu.

Gradska katedrala Notr Dam izgradena je u gotskom stilu izmedu 1163. i 1235. Druga znamenita crkva je bazilika Sakr ker na brdu Monmartru iz 1914.

Najznacajniji muzeji u Parizu su: Muzej Luvr, Muzej Orsej (posvecen umetnosti 19. veka, narocito umetnosti Impresionizma), Centar Žorž Pompidu (Nacionalni muzej savremene umetnosti), Muzej coveka (etnologija i antropologija), Pikasov muzej, Rodenov muzej, Pariske katakombe itd.

Mazarenova biblioteka iz 1643. je najstarija javna biblioteka u Francuskoj. Nacionalna biblioteka Francuske se nalazi na dve lokacije. Zgrada Rišelje je u drugom arondismanu, a krilo Fransoa Miteran u 13. Broj knjiga u ovoj biblioteci se procenjuje na 30 miliona. U Parizu postoji 55 javnih biblioteka.

Zbog istorijske politike centralizacije u Francuskoj, sva najbolja pozorišta, opera i balet Francuske su skoncentrisani u Parizu. Najpoznatija pozorišta su Komedi fransez  i Pozorište na Jelisejskim poljima. Nacionalna opera Pariza nastupa na dve lokacije. Jedna je stara zgrada opere, Opera Garnije po arhitekti Šarlu Garnijeu, otvorena 1875, koja je sa 11.237 kvadratnih metara najveci svetski teatar. U njoj nastupa i baletska trupa Pariske opere. Druga lokacija je Opera Bastilja, otvorena 1989. Zabavni i revijalni program je reprezentovan u teatrima poput Mulen ruža i Lida.

Poznate gradevine, avenije, parkovi i cetvrti Pariza su još:

- Monmartr - stecište umetnika i boema.
- Avenija Jelisejska polja - najpoznatija pariska avenija.
- Monparnas - istorijska cetvrt umetnika. Danas je tu visoki i kontroverzni oblakoder.
- Trijumfalna kapija - slavoluk posvecen francuskim ratnicima.
- Panteon - bivša crkva, od 19. veka mauzolej zaslužnih francuskih velikana.
- Gran pale - velika izložbena hala iz 1900.
- Ajfelova kula - spomenik arhitekture industrijskog doba iz 1889.
- Trg Konkord - mesto gde se nalazila giljotina. Danas je u središtu trga egipatski obelisk iz Luksora.
- Park Tiljerije - istorijski park pored palate Luvr
- Latinska cetvrt - stecište univerzitetske omladine, profesora i intelektualaca.
- Groblje Per Lašez - na njemu su sahranjene mnoge znacajne licnosti (Balzak, Šopen, Oskar Vajld, Edit Pjaf...)
- Defans - moderna cetvrt savremene arhitekture sa finansijskim institucijama.Preporučite ovo mesto prijateljima:Apartmani Pariz smestaj i cene 2014
Jeftine avio karte za Pariz

Jeftine avio karte za Pariz

Planirate put u Pariz, avio kompanija Lot Polish Airlines je pravi izbor za Vas. Letovi za Pariz iz Beograda, već od 18 500 RSD. Rezervišite Vašu kartu, putujte sa nam...
Jeftine avio karte za Pariz

Jeftine avio karte za Pariz

Iskoristite ovu ponudu i kupite avionsku kartu za Pariz već od 16 500 RSD Iskoristite ovu ponudu i kupite avionsku kartu za Pariz već od 16 500 RSD Iskoristite ovu ...
newsletter
Posetite naš portal i pronađite veliki broj avio karata za destinacije po celom svetu po povoljnim cenama!

» Avio karte

Tagovi

Pariz hoteli, smestaj Pariz, privatni smestaj Pariz, turisticke informacije Pariz, sta videti u Parizu, sta obici u Parizu, Pariz smestaj, Pariz apartmani, apartmani Pariz, vile Pariz, odmor u Parizu, Pariz, Pariz smestaj,
Auto karta / mapa - Srbije, Crne Gore, Bosne, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Italije, Grcke, Evrope online

Ponude u regionu

Tematski odmor

Portal DalekoOdPosla.com nudi besplatan pregled ideja za putovanje i najpovoljnije cene smeštaja i drugih usluga u dogovoru sa vlasnicima smestaja, ali ne možemo biti odgovorni za ispravnost cene i usluge koje su nam dostavljene, pa Vas molimo da kontaktirate direktno sa oglašavačima.
Letovanje 2014 i prolecni aranžmani za putovanja
facebook izrada web sajtova Sva prava zadržana 2014

Pridružite se ljubiteljima putovanja!

Gde na odmor ?

Smestaj veliki pijesak

Maja Lida, Veliki pijesak

Pansion Maja Lida udaljen je svega 100 metara od najčistije peščane plaže, a gostima nudimo čiste dvokrevetne i trokrevetne sobe...