super odmor vikend akcije
Pošalji svoj putopis     Anrdroid vodic aplikacija


Rim

Rim smestaj 2014

Preporučite ovo mesto prijateljima:Rim je glavni grad Italije i regiona Lacio, takođe i najveći i najbrojniji grad u Italiji sa oko 2,7 miliona stanovnika (u decembru 2006). Grad se nalazi na zapadu centralnog dela Apeninskog poluostrva, na mestu gde se reka Anijen uliva u Tibar.


Rim

Rim  je glavni grad Italije i regiona Lacio, takođe i najveći i najbrojniji grad u Italiji sa oko 2,7 miliona stanovnika (u decembru 2006). Grad se nalazi na zapadu centralnog dela Apeninskog poluostrva, na mestu gde se reka Anijen uliva u Tibar.

Rim se identifikuje i sa Katoličkom crkvom, a na tronu rimskog episkopskog sedišta se nalazi papa. Deo Rima je država Vatikan, koji predstavlja suverenu teritoriju Svete stolice.

Rim, poznat još i kao Prestonica sveta (Caput mundi), Večni grad (la Città Eterna), Apostolski prag (Limen Apostolorum), Grad sedam brežuljaka (la città dei sette colli) ili jednostavno Grad (l\\'Urbe)[1], u potpunosti je moderan i kosmopolitski. S obzirom da je Rim jedna od nekoliko evropskih prestonica koje su izašle iz Drugog svetskog rata relativno neoštećene, njegov centar je zadržao karakter suštinske renesanse i baroka. Istorijski centar Rima se nalazi na listi Svetske kulturne baštine UNESKO.

Rim se nalazi u regionu Lacio u centralnoj Italiji na mestu gde se spajaju reke Anijen i Tibar. Centar grada se nalazi unutar kopna oko 24 kilometara od Tirenskog mora, pružajući se do same obale, do mesta gde se nalazi oblast Ostija. Rimska „komuna“ pokriva površinu od 1.285 kvadratnih kilometara, uključujući mnoštvo zelenih površina.

U Rimu vlada tipična sredozemna klima koja karakteriše sredozemnu, obalu Italije. Najprijatnije vreme je od aprila do juna, i od sredine septembra do oktobra. Zbog toga je rimski ottobrate (u bukvalnom prevodu „prelep oktobarski dan“) slavan i poznat kao sunčan i topao dan. U avgustu temperatura u najtoplijem delu dana često prelazi 32° C, pa je tradicija da je upravo taj mesec sezona godišnjih odmora, mada taj trend opada pa Rim postaje u potpunosti funkcionalan tokom celog leta. Prosečna najviša temperatura u decembru je oko 14° C.

Jedan od simbola Rima je Koloseum (70-80), najveći amfiteatar ikada izgrađen u Rimskom carstvu. Ovaj objekat je imao kapacitet od 50.000 posetilaca i koristio se za borbe gladijatora. Lista veoma značajnih spomenika antičkog Rima uključuje Forum, Zlatnu kuću (Domus Aurea), Panteon, Trajanove stubove, Trajanovu tržnicu, Rimske katakombe, Cirkus Maksimus (Circus Maximus), karakalanska kupatila, Konstantinovu kapiju, Cestijusova piramida, Usta istine (Bocca della Verità).

Rim je bio svetski centar Renesanse, koja je ostavila dubok trag na sam grad. Najimpresivniji primerak renesansne arhitekture u Rimu je Mikelanđelov Trg Kampidoljo (Piazza del Campidoglio) sa Palatom Senatorio (Palazzo Senatorio) koja je sedište gradske vlade. Tokom ovog perioda velike aristokratske porodice Rima su gradile raskošne građevine kao što je Kvirinal (Palazzo del Quirinale), koja je sada sedište predsednika italijanske republike, Palata Venecija (Palazzo Venezia), Palata Farneze (Palazzo Farnese), Barberini (Palazzo Barberini), Kiđi (Palazzo Chigi), sedište italijanskog premijera, Palata Spada (Palazzo Spada), Palata dela Kančelerija Palazzo della Cancelleria, Vila Farnezina Villa Farnesina. Rim je poznat i po velikim i veličanstvenim trgovima, koji obično u centru imaju obelisk, a uglavnom su izgrađeni u XVII veku. Glavni trgovi su Trg Navona (Piazza Navona), Španski trg (Piazza di Spagna), Trg cveća (Campo de\\' Fiori), Trg Venecija (Piazza Venezia), Trg Farneze (Piazza Farnese) i Minervin trg (Piazza della Minerva).

Najizrazitiji predstavnik barokne umetnosti je Fontana di Trevi (Fontana di Trevi) arhitekte Nikole Salvija. Ostala značajna mesta baroka iz sedamnaestog veka su Palata Madama Palazzo Madama}-, sedište italijanskog Senata i Montečitorio Palazzo Montecitorio, sedište Poslaničkih klubova Italije.

Rim je 1870. godine postao prestonica nove Kraljevine Italije. Od tih godina dominantan stil gradnje postaje neoklasicizam koji je svoje uzore nalazio u Antici. U ovom periodu su izgrađene mnoge palate koje su ugostile ministre, ambasadore i druge vladine agencije. Jedan od najpoznatijih spomenika neoklasističkog stila u Rimu je spomenik Viktoru Emanuelu II poznat kao „Oltar otadžbine“ u kome se nalazi grob Neznanog Junaka kao simbol 650.000 Italijana koji su poginuli u Drugom svetskom ratu.

Zbog svoje upravne važnosti (državne, regionalne, pokrajinske i opštinske) i zbog razvijenosti tehnologije, komunikacija i uslužnog sektora, Rim je ekonomski najznačajniji grad u Italiji. Proizvodi oko 6.7% nacionalnog BDP-a (što je više od bilo kog grada u zemlji), a zbog ekonomskog rasta od 4,4% taj udeo se povećava, i Rim ima najveći rast od bilo kog grada u zemlji. Tek nakon Drugog svetskog rata grad ekonomski počinje premašivati ostale ekonomski snažne gradove u Italiji, kao što su Napulj i Milano. Ekonomska najvažnija delatnost u Rimu je turizam, paje grad u tom pogledu jedan od najzanimljivijih u Evropi. U tom području se takođe beleži snažan rast; 2005. godine grad je posetilo 19,5 miliona turista, što je porast od 22,8% naspram 2001. godine.

Od industrijskih proizvoda u gradu se proizvodi tekstil i suveniri za turiste, a u novije vreme razvijene su i prehrambena, farmaceutska, mašinska, papirna i metalna industrija. Značajno je i bankarstvo, kao i elektronička i vazdušna industrija. Zbog istorijsko važnih lokacija, grad je važan i u svetskoj filmskoj industriji, pa je time i nacionalno filmsko središte. Brojna međunarodna kompanijska sedišta, konferencijski centri i sl. nalaze se u poslovnim delovima grada.

Najstariji muzeji u Rimu su Kapitolski muzeji iz 1471. koji se nalaze na Kapitolu, i koji uz Vatikanske muzeje sadrže najveće i najvažnije umetničke kolekcije u gradu.

U Vili Đuliji, ladanjskoj kući pape Julija II koja je izgrađena sredinom 16. veka, nalazi se značajna kolekcija etruščanske i antičke rimske umetnosti. U blizini se nalazi i Vila Borgeze u kojoj se nalazi znamenita galerija u kojoj se nalazi većina umetnina iz kolekcije porodice Borgeze.

U Nacionalnom muzeju u Rimu kojeg je projektovao Mikelanđelo nalaze se važne grčke i rimske umetnine. Važne galerije slika nalaze se u palatama Dorija Pampili, Kolona i Barberini, a u Venecijanskoj palati nalazi se veliki broj umetnina od ranohrišćanskog razdoblja do renesanse.


Preporučite ovo mesto prijateljima:Apartmani Rim smestaj i cene 2014
Prolećna putovanja - velika Italijanska tura

Prolećna putovanja - velika Italijanska tura

Prolećna putovanja - Italijanska tura 6 dana avionom i autobusom/ 4 noćenja Rim – Perudja – Asizi – Sijena – Piza – Firenca – Ferara – Padova, Venecija 31...
Italija Rim 5 dana avionom

Italija Rim 5 dana avionom

Turistička agencija Ponte travel ponuda za Rim, 5 dana avionom, polazak 27.04.2014. Hiljadu godina star grad, prestonica imperije koja je osvojila ceo Mediteran, sedišt...
Jeftine avio karte za Rim

Jeftine avio karte za Rim

Iskoristite ovu ponudu i kupite avionsku kartu za Rim već od 12 400 RSD Iskoristite ovu ponudu i kupite avionsku kartu za Rim već od 12 400 RSD Iskoristite ovu ponu...
Uskršnji praznici u Rimu, sa posetom Pompeji, Napulju, San Marinu i Veneciji - prolecna putovanja

Uskršnji praznici u Rimu, sa posetom Pompeji, Napulju, San ...

Uskršnji praznici u Rimu, sa posetom Pompeji, Napulju, San Marinu i Veneciji. 7 DANA – AUTOBUSOM . Paket aranžman – prevoz, smeštaj i međunarodno putno osiguranj...
newsletter
Posetite naš portal i pronađite veliki broj avio karata za destinacije po celom svetu po povoljnim cenama!

» Avio karte

Tagovi

Rim hoteli, smestaj Rim, privatni smestaj Rim, turisticke informacije Rim, sta videti u Rimu, sta obici u Rimu, Rim smestaj, Rim apartmani, apartmani Rim, vile Rim, odmor u Rimu, Rim, Rim smestaj,
Auto karta / mapa - Srbije, Crne Gore, Bosne, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Italije, Grcke, Evrope online

Ponude u regionu

Tematski odmor

Portal DalekoOdPosla.com nudi besplatan pregled ideja za putovanje i najpovoljnije cene smeštaja i drugih usluga u dogovoru sa vlasnicima smestaja, ali ne možemo biti odgovorni za ispravnost cene i usluge koje su nam dostavljene, pa Vas molimo da kontaktirate direktno sa oglašavačima.
Letovanje 2014 i prolecni aranžmani za putovanja
facebook izrada web sajtova Sva prava zadržana 2014

Pridružite se ljubiteljima putovanja!

Gde na odmor ?

Smestaj veliki pijesak

Maja Lida, Veliki pijesak

Pansion Maja Lida udaljen je svega 100 metara od najčistije peščane plaže, a gostima nudimo čiste dvokrevetne i trokrevetne sobe...