Subotica


Subotica je grad različite kulture i arhitekture. Predstavlja kulturno-privredni, univerzitetski i administrativni centar severne Bačke. Sa svojih 100.000 stanovnika najveći je grad regiona. Zahvaljujući geografskom položaju, neposrednoj blizini jezera Palić i Mađarske granice, grad ima značajan potencijal za razvoj turizma. Kroz istoriju grad je često menjao gospodare, a samim tim i ime pa je u pisanim spisima ostalo zabeleženo preko 200 promena naziva grada.


Preporučite prijateljima - Subotica informacije, privatni smeštaj, apartmani, sobe, hoteli
Subotica je grad sa 100000 stanovnika i nalazi se na severu Republike Srbije, nedaleko od granice sa Mađarskom. Predstavlja najznačajniji admistrativni, industrijski, privredni kulturni centar severne Bačke. Posle Novog Sada, Subotica je drugi po veličini grad u Vojvodini. Ovo područje ima odlike kontinentalne klime koju čine oštre zime i topla leta.Grad se prvi put pominje u spisima 1391 godine, a zbog svoje lokacije kroz vekove često je bio meta dve sukobljene sile Ugarske i Turske. Često su se menjali gospodari grada , a ime , od prvog naziva – Zabatka – grad je menjao više od 200 puta. Najčešće je bio prepoznatljiv po imenima Szent-Maria, Maria-Theresiopolis, Maria Theresiastadt, Szabadka i Subotica. Krajem IX i početkom XX veka grada je doživeo industrijski i kulturni procvat.


 • 1896 godine izgrađena je električna centrala
 • 1923 počela je sa radom industrija električnih motora “Sever”
 • Prva srednja škola, preteča danasnje gimnazije otvorena je 1767 godine
 • Muzička škola 1868
 • 1845 Palić je postao lečilište
 • Prva štamparija osnovana je 1844
 • 1919 otvoren je prvi stalni bioskop
Danas Subotica predstavlja moderan grad. Spomenici kulture kao što su Narodno pozorište, Gradska kuća, Sinagoga, Rajhlova palata, fontane, verski spomenici, brojne kulturne manifesacije (Međunarodni sajam preduzetništva, medjunarodni filmski festival “Palić”, Letnje pozorišne večeri, Berbanski dani), hoteli, barovi, klubovi, kao i neposredna blizina Palića doprineli su da Subotica postane značajna turistička destinacija u ovom delu Srbije. Udaljenost od većih gradova:
 • Beograd – 171 km
 • Novi Sad – 95 km
 • Somor  - 58 km
 • Palićko jezero - 3km
Detaljnije informacije o smeštaju u Subotici i okolini možete pronaći na stranicama našeg sajta

Tagovi: turistički vodič Subotica prolećna putovanja 2017, Subotica leto 2017, Subotica letovanje 2017, Subotica apartmani Subotica smestaj hoteli u Subotici, apartmani u subotici, vileu subotici, privatan smeštaju subotici, cene smeštajau subotici, manifestacijeu subotici, Palić, festivaliu subotici, turističke informacije o Subotici

Predložite prijateljima da pogledaju ovo mesto
Auto karta / mapa Subotica

Subotica smeštaj, apartmani, sobe, hoteli i aranžmani agencijaSalaš Katai - Ljubav na prvi pogled! Salaš Katai - Ljubav na prvi pogled!

Uživanje u prelepom ambijentu za sve uzraste od 7 do 77. Pozivamo Vas da posetite Salaš Katai u mestu mali Iđoš blizini Subotice i uverite se u magičan...

Vikend u Hotelu Galleria Subotica Vikend u Hotelu Galleria Subotica

Priuštite sebi užitak zadovoljstva, relaksacije, odmora i zabave. Dođite u Hotel Galleriju, provedite vikend i pronađite sve na jednom...

Vinarija Brindža Vinarija Brindža

Smeštena na porodičnom imanju u blizini Bačke Topole, iako mlada, vinarija Brindza će vam ponuditi izrazito kvalitetna vina i komforan smeštaj.

Vinarija Vinum Vinarija Vinum

Vinarija Vinum smeštena je u mestu Feketić. Pored podruma raspolažemo i sa prostorom za degustaciju vina kapaciteta 42 osobe. Vinarija je otvorena od 8 –...

Daleko od stresa - relax odmor u Vili Majur Daleko od stresa - relax odmor u Vili Majur

Prevedite trunutke opuštanja i relaksacije u prelepom ambijentu vile Majur. Vila se nalazi na izlasku iz Subotice ka Mađarskoj granici i raspolaže sa 12...

Osetite prirodne lepote sela, posetite salaš Katai Osetite prirodne lepote sela, posetite salaš Katai

Salaši Vojvodine - Salaš Katai je idealno konačište i za one koji bi voleli upoznati vojvođanske predele, gradove i sela, jer Mali Iđoš kao i Salaš...

Etno kuća Đeram Etno kuća Đeram

Kada vas put donese do Kikinde, produžite još desetak kilometara ka severu, do Mokrina. To selo nije kao svako drugo—ni blizu, a baš zbog svojih...

Odmor za celu porodicu etno selo Kraljica voća Odmor za celu porodicu etno selo Kraljica voća

Na rubu Panonske nizije samo 30 km od mađarske granice i 170 km od Beograda nalazi se prelepo ETNO selo kraljevskog imena. Smeštena nedaleko od Sente na...

Pretraga

razdelnik razdelnik
Oglasavanje

Vesti iz sveta


19.01.2017.
Manastir Barsana, Rumunija
Predstavljamo Vam skrivena blaga Rumunije, otkrijte Manastirski komleks Barsana. Manastir Barsana, mesto koje pleni pažnjom i duhonovšću, zdanje koje ostavlja bez daha i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
manastir-barsana-rumunija
18.01.2017.
Madona di Kampiljo
Ukoliko ste nise odlučuli gde bi ste išli na zimovanje, predlažemo Vam Madonu di Kampiljo, jedno od najpoznatijih Alpskih skijališta.
madona-di-kampiljo
17.01.2017.
Netipični gradovi Evrope
Kome padaju na pamet putovanja u Porto, Salamanku, Talin, Utreht i Bat, pa to nijedna agencija ne nudi... Pa upravo zato, zašto se ne bi na kratko upoznali sa ovim destinacijama, ko zna možda nam se dopadnu i posetimo ove Evropske gradove.
netipicni-gradovi-evrope

Domaći turizam


18.12.2016.
Boškova Voda - Domaćinstvo Dabović
Boškova Voda mesto gde stres i nervoza nestaje, svi problemi prestaju i paravi odmor i dobro zdrave počinju. Dobrodošli na Zlatibor i malu oazu Domaćinstva Dabović.
boskova-voda-domacinstvo-dabovic
11.12.2016.
Savršeno mesto za vikend odmor - Matića Avlija
Vikend je dan za oddmor i opuštanje a najbolji način da ga izkoristite je odmor u prirodi. Shodno tome odlučili smo da Vas upoznamo da etno kompleksom Matića Avlija.
savrseno-mesto-za-vikend-odmor-matica-avlija
11.12.2016.
Planinska kućaTara
Za nekog sve, za svakog po nešto! Ono što je ipak evidentno je da Tara nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Pored prelepe prirode i čistog vazduha, na Tari će te pronaći zaista mnogo toga, mi smo odlučili da Vas odvedemo do skrivenog kutka koji se naziva Vila Planinska kuća.
planinska-kucatara

Life style


26.12.2016.
Novogodišnje jelke
Novogodišnja jelka je najprepoznatljiviji simbol i najlepši dekorativni ukras Novogodišnjih praznika a kićenje jelke je tradicija kojoj se najviše obraduju oni najmlađi ali i oni stariji. Da li ste i vi okitili Vašu jelku? Ukoliko niste evo nekoliko zanimljivih predloga koji Vam mogu dati inspiraciju.
novogodisnje-jelke
11.12.2016.
Boravak u hostelima - korisne informacije
Prvi put se spremate da odsednete u hostelu, a i dalje ste skeptični? Plaše vas zajednička kupatila, sobe u kojima spavaju ljudi koji se ne poznaju, krađe. Saznajte šta vas očekuje.
boravak-u-hostelima-korisne-informacije
03.10.2016.
Zaniljiva arhitektura, priroda i čovekovih ruku delo
Kada se spoje priroda i čovek zaista mogu dati fascinante rezultate, a kako to izgleda u praksi pokazaćemo Vam kroz malu foto šetnju do neobičnih i krajnje ispirativnih šumskih koliba. Verujemo da će te bar na kratko poželite da par dana provedete u ovoj magičnoj idili. Uživajte!!!
zaniljiva-arhitektura-priroda-i-covekovih-ruku-delo