Užice


Užice je danas moderan grad, kulturni privredni i industrijski centar jugozapadne Srbije. Zahvaljujući svom geografskom položaju i blizini Zlatibora, Tare, Mokre gore i Zlatara, Užice predstavlja jednu od najrazvijenijih turističkih regija u Srbiji.


Preporučite prijateljima - Užice informacije, privatni smeštaj, apartmani, sobe, hoteli
Na obali reke Djetinje, okružen prelepim planina, nalazi se grad Užice. Užice je centar Zlatiborskog okruga i sa svojih 60000 stanovnika najveći je grad jugozapadne Srbije. Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 411 m.

Prvi snanovnici Užica I okoline bili su Iliri, dolaskom Rimljana ovi prostori pripojeni su provinciji Dalmacija. U doba Nemanjića ovaj kraj su naseljavale poznate velikaške porodice: Rastislalića, Vojinovića I Altomanića. Istorija kaže da je Nikolu Altomanića srušio sam knez Lazar uz pomoć bosanskog kralja Tvrdka 1373 godine. Tokom XVI veka, za vreme turske vladavine Užice dožiljava procvat , Evlija Čelebija piše o Užicu kao gradu sa 15000 Stanovnika.

Užice je od turaka oslobođeno tokom prvog srpskog ustanka 1805 godine.
Tokom XIX I XX veka grad počinje ubrzano da se razvija.
  • 1939 godine osnovane su prva škola i gimnazija
  • 1841 godine počinju sa radom pošta i bolnica
  • 1904 godina uvedini su prvi telefonski priključci
  • 1912 godine Užice je železničkom prugom povezano sa Beogradom
Užice je danas moderan grad, kulturni privredni i industrijski centar jugozapadne Srbije.Zahvaljujući svom geografskom položaju i blizini Zlatibora, Tare, Mokre gore i Zlatara, Užice predstavlja jednu od najrazvijenijih turističkih regija u Srbiji.Posetiocima grada preporučujemo obilazak stare tvrđave, crkve svetog Djorđa, Bele crkve Karanske, izlet do Kremne i kuće čuvenih Tarabića, Mokre gore i šarganske osmice, etno sela Sirogogojno, izlet do Zlatibora...

Užički kraj poznat je i po brojnim manifestacijama od kojih ovom prilikom izdvajamo:
  • Međunarodni filmski festival ekološkog, turističkog i sportskog filma na Zlatiboru
  • Međunarodni grafički bijenele „Suva igla“
  • Jugoslovenski pozošišni festival
Detaljnije informacije o smeštajnim kapacitetima u ovom kraju možete pogledati na našem sajtu.Tagovi: turistički vodič Užice prolećna putovanja 2017, Užice leto 2017, Užice letovanje 2017, Užice apartmani Užice smestaj Užice, smestaj u Užicu, hoteli u Užicu, apartmani, vile, privatan smeštaj Užice, cene smeštaja Užice, manifestacije, festivali, Zlatibor, smeštaj na Zlatiboru

Predložite prijateljima da pogledaju ovo mesto
Auto karta / mapa Užice

Užice smeštaj, apartmani, sobe, hoteli i aranžmani agencijaKao što je nekad bilo...Boravak u etno selu Terzića avlija i poseta etno parku Kao što je nekad bilo...Boravak u etno selu Terzića avlija i poseta etno parku

Etno park Terzića avlija, seosko turističko domaćinstvo sa početka XX veka iz okoline Užica, predstavlja muzej na otvorenom i zatvorenom. Pored muzejskog...

Pretraga

razdelnik razdelnik
Oglasavanje

Vesti iz sveta


22.01.2017.
12 mesta iz bajke koja zaista postoje
Ukoliko ste se ikada zapitali da li zaista postoje mesta toliko lepa da često pomislimo da su ne stvarna i da su deo fikcije, budite sigurni, da takva mesta zaista postoje i mnogo su lepša od onoga što možemo videti na fotografijama. Ovo je upravo priča o 12 takvih mesta koja pričaju svoju bajku. Uživajte!
12-mesta-iz-bajke-koja-zaista-postoje
19.01.2017.
Manastir Barsana, Rumunija
Predstavljamo Vam skrivena blaga Rumunije, otkrijte Manastirski komleks Barsana. Manastir Barsana, mesto koje pleni pažnjom i duhonovšću, zdanje koje ostavlja bez daha i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
manastir-barsana-rumunija
18.01.2017.
Madona di Kampiljo
Ukoliko ste nise odlučuli gde bi ste išli na zimovanje, predlažemo Vam Madonu di Kampiljo, jedno od najpoznatijih Alpskih skijališta.
madona-di-kampiljo

Domaći turizam


18.12.2016.
Boškova Voda - Domaćinstvo Dabović
Boškova Voda mesto gde stres i nervoza nestaje, svi problemi prestaju i paravi odmor i dobro zdrave počinju. Dobrodošli na Zlatibor i malu oazu Domaćinstva Dabović.
boskova-voda-domacinstvo-dabovic
11.12.2016.
Savršeno mesto za vikend odmor - Matića Avlija
Vikend je dan za oddmor i opuštanje a najbolji način da ga izkoristite je odmor u prirodi. Shodno tome odlučili smo da Vas upoznamo da etno kompleksom Matića Avlija.
savrseno-mesto-za-vikend-odmor-matica-avlija
11.12.2016.
Planinska kućaTara
Za nekog sve, za svakog po nešto! Ono što je ipak evidentno je da Tara nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Pored prelepe prirode i čistog vazduha, na Tari će te pronaći zaista mnogo toga, mi smo odlučili da Vas odvedemo do skrivenog kutka koji se naziva Vila Planinska kuća.
planinska-kucatara

Life style


26.12.2016.
Novogodišnje jelke
Novogodišnja jelka je najprepoznatljiviji simbol i najlepši dekorativni ukras Novogodišnjih praznika a kićenje jelke je tradicija kojoj se najviše obraduju oni najmlađi ali i oni stariji. Da li ste i vi okitili Vašu jelku? Ukoliko niste evo nekoliko zanimljivih predloga koji Vam mogu dati inspiraciju.
novogodisnje-jelke
11.12.2016.
Boravak u hostelima - korisne informacije
Prvi put se spremate da odsednete u hostelu, a i dalje ste skeptični? Plaše vas zajednička kupatila, sobe u kojima spavaju ljudi koji se ne poznaju, krađe. Saznajte šta vas očekuje.
boravak-u-hostelima-korisne-informacije
03.10.2016.
Zaniljiva arhitektura, priroda i čovekovih ruku delo
Kada se spoje priroda i čovek zaista mogu dati fascinante rezultate, a kako to izgleda u praksi pokazaćemo Vam kroz malu foto šetnju do neobičnih i krajnje ispirativnih šumskih koliba. Verujemo da će te bar na kratko poželite da par dana provedete u ovoj magičnoj idili. Uživajte!!!
zaniljiva-arhitektura-priroda-i-covekovih-ruku-delo