Užice


Užice je danas moderan grad, kulturni privredni i industrijski centar jugozapadne Srbije. Zahvaljujući svom geografskom položaju i blizini Zlatibora, Tare, Mokre gore i Zlatara, Užice predstavlja jednu od najrazvijenijih turističkih regija u Srbiji.


Preporučite prijateljima - Užice informacije, privatni smeštaj, apartmani, sobe, hoteli
Na obali reke Djetinje, okružen prelepim planina, nalazi se grad Užice. Užice je centar Zlatiborskog okruga i sa svojih 60000 stanovnika najveći je grad jugozapadne Srbije. Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 411 m.

Prvi snanovnici Užica I okoline bili su Iliri, dolaskom Rimljana ovi prostori pripojeni su provinciji Dalmacija. U doba Nemanjića ovaj kraj su naseljavale poznate velikaške porodice: Rastislalića, Vojinovića I Altomanića. Istorija kaže da je Nikolu Altomanića srušio sam knez Lazar uz pomoć bosanskog kralja Tvrdka 1373 godine. Tokom XVI veka, za vreme turske vladavine Užice dožiljava procvat , Evlija Čelebija piše o Užicu kao gradu sa 15000 Stanovnika.

Užice je od turaka oslobođeno tokom prvog srpskog ustanka 1805 godine.
Tokom XIX I XX veka grad počinje ubrzano da se razvija.
  • 1939 godine osnovane su prva škola i gimnazija
  • 1841 godine počinju sa radom pošta i bolnica
  • 1904 godina uvedini su prvi telefonski priključci
  • 1912 godine Užice je železničkom prugom povezano sa Beogradom
Užice je danas moderan grad, kulturni privredni i industrijski centar jugozapadne Srbije.Zahvaljujući svom geografskom položaju i blizini Zlatibora, Tare, Mokre gore i Zlatara, Užice predstavlja jednu od najrazvijenijih turističkih regija u Srbiji.Posetiocima grada preporučujemo obilazak stare tvrđave, crkve svetog Djorđa, Bele crkve Karanske, izlet do Kremne i kuće čuvenih Tarabića, Mokre gore i šarganske osmice, etno sela Sirogogojno, izlet do Zlatibora...

Užički kraj poznat je i po brojnim manifestacijama od kojih ovom prilikom izdvajamo:
  • Međunarodni filmski festival ekološkog, turističkog i sportskog filma na Zlatiboru
  • Međunarodni grafički bijenele „Suva igla“
  • Jugoslovenski pozošišni festival
Detaljnije informacije o smeštajnim kapacitetima u ovom kraju možete pogledati na našem sajtu.Tagovi: turistički vodič Užice prolećna putovanja 2017, Užice leto 2017, Užice letovanje 2017, Užice apartmani Užice smestaj Užice, smestaj u Užicu, hoteli u Užicu, apartmani, vile, privatan smeštaj Užice, cene smeštaja Užice, manifestacije, festivali, Zlatibor, smeštaj na Zlatiboru

Predložite prijateljima da pogledaju ovo mesto
Auto karta / mapa Užice

Užice smeštaj, apartmani, sobe, hoteli i aranžmani agencijaKao što je nekad bilo...Boravak u etno selu Terzića avlija i poseta etno parku Kao što je nekad bilo...Boravak u etno selu Terzića avlija i poseta etno parku

Etno park Terzića avlija, seosko turističko domaćinstvo sa početka XX veka iz okoline Užica, predstavlja muzej na otvorenom i zatvorenom. Pored muzejskog...

Pretraga

razdelnik razdelnik
Oglasavanje

Vesti iz sveta


14.02.2017.
10 kućica na drvetu koje će Vas oduševiti
Svi smo kao deca maštali o kućici na drvetu, sada to nije samo dečiji san već java koja će Vam pružiti nezaboravan odmor. Predstavljamo Vam 10 kućica na drvetu koje će Vas prosto oduševiti a možda i inspirisati da napravite sopstvenu oazu u Vašem dvorištu. Uživajte!
10-kucica-na-drvetu-koje-ce-vas-oduseviti
13.02.2017.
Prelepa skrivena mesta za koje niste znali
Ma koliko voleli da putujete i upoznajete kulture i običaje drugih zemalja ovek će postojati neka skrivena destinacija koju bi ste želeli da posetite. Iako je Evropa mali kontinet i da je više manje sve uslovno na dohvat ruku postoje i dalje skrivene destinacije koje su uprkos svojoj lepoti ostale van dodira masovnog turizma. Danas Vas vodimo da skrivenih destinacija Evrope.
prelepa-skrivena-mesta-za-koje-niste-znali
12.02.2017.
Najlepše selo na svetu!
Prizor kao iz Grimovih bajki koji osvaja svojim šarmom i lepotom, iako za mnoge nepoznato malo selo Githorn u Holandiji osvaja turiste na prvi pogled. Jednostavno lepota koju je teško opisati i koju bar jednom u životu treba doživeti.
najlepse-selo-na-svetu

Domaći turizam


15.02.2017.
Lepota kojoj se divim - Dacovića Konaci Zlatibor
Ako bi uratko morali da opišemo Konake Dacovića to bi izgledalo ovako: Putniče namerniče pravi raj te na Zlatiboru čeka. Konaci Dacović to i zaista jesu, smešteni u mirnom delu Zlatibora daleko od gužve, ova divna oaza pružiće Vam zaista sve uslove za idealan i pravi odmor.
lepota-kojoj-se-divim-dacovica-konaci-zlatibor
04.02.2017.
Vrelo bune i Derviška tekija
Verovatno većina Vas nikada nije čula za Blagaj, zar ne! Baš zbog toga smo odlučili da Vam ukratko predstavimo ovu skrivenu oazu koja sa punim pravom zavređuje Vašu pažnju. Gledajući fotografije iskreno verujemo da će te prvom prilikom poželeti da posetite ovo skriveno mesto.
vrelo-bune-i-derviska-tekija
27.01.2017.
Herceg Etno selo Međugorje
Mesto gde je vreme stalo, mosto koje odmara i dušu i telo, mesto za koje se malo zna, mesto koje će te zavoleti i rado mu se vraćati... Herceg Etno selo Međugorje
herceg-etno-selo-medjugorje

Life style


26.12.2016.
Novogodišnje jelke
Novogodišnja jelka je najprepoznatljiviji simbol i najlepši dekorativni ukras Novogodišnjih praznika a kićenje jelke je tradicija kojoj se najviše obraduju oni najmlađi ali i oni stariji. Da li ste i vi okitili Vašu jelku? Ukoliko niste evo nekoliko zanimljivih predloga koji Vam mogu dati inspiraciju.
novogodisnje-jelke
11.12.2016.
Boravak u hostelima - korisne informacije
Prvi put se spremate da odsednete u hostelu, a i dalje ste skeptični? Plaše vas zajednička kupatila, sobe u kojima spavaju ljudi koji se ne poznaju, krađe. Saznajte šta vas očekuje.
boravak-u-hostelima-korisne-informacije
03.10.2016.
Zaniljiva arhitektura, priroda i čovekovih ruku delo
Kada se spoje priroda i čovek zaista mogu dati fascinante rezultate, a kako to izgleda u praksi pokazaćemo Vam kroz malu foto šetnju do neobičnih i krajnje ispirativnih šumskih koliba. Verujemo da će te bar na kratko poželite da par dana provedete u ovoj magičnoj idili. Uživajte!!!
zaniljiva-arhitektura-priroda-i-covekovih-ruku-delo