Užice


Užice je danas moderan grad, kulturni privredni i industrijski centar jugozapadne Srbije. Zahvaljujući svom geografskom položaju i blizini Zlatibora, Tare, Mokre gore i Zlatara, Užice predstavlja jednu od najrazvijenijih turističkih regija u Srbiji.


Preporučite prijateljima - Užice informacije, privatni smeštaj, apartmani, sobe, hoteli
Na obali reke Djetinje, okružen prelepim planina, nalazi se grad Užice. Užice je centar Zlatiborskog okruga i sa svojih 60000 stanovnika najveći je grad jugozapadne Srbije. Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 411 m.

Prvi snanovnici Užica I okoline bili su Iliri, dolaskom Rimljana ovi prostori pripojeni su provinciji Dalmacija. U doba Nemanjića ovaj kraj su naseljavale poznate velikaške porodice: Rastislalića, Vojinovića I Altomanića. Istorija kaže da je Nikolu Altomanića srušio sam knez Lazar uz pomoć bosanskog kralja Tvrdka 1373 godine. Tokom XVI veka, za vreme turske vladavine Užice dožiljava procvat , Evlija Čelebija piše o Užicu kao gradu sa 15000 Stanovnika.

Užice je od turaka oslobođeno tokom prvog srpskog ustanka 1805 godine.
Tokom XIX I XX veka grad počinje ubrzano da se razvija.
  • 1939 godine osnovane su prva škola i gimnazija
  • 1841 godine počinju sa radom pošta i bolnica
  • 1904 godina uvedini su prvi telefonski priključci
  • 1912 godine Užice je železničkom prugom povezano sa Beogradom
Užice je danas moderan grad, kulturni privredni i industrijski centar jugozapadne Srbije.Zahvaljujući svom geografskom položaju i blizini Zlatibora, Tare, Mokre gore i Zlatara, Užice predstavlja jednu od najrazvijenijih turističkih regija u Srbiji.Posetiocima grada preporučujemo obilazak stare tvrđave, crkve svetog Djorđa, Bele crkve Karanske, izlet do Kremne i kuće čuvenih Tarabića, Mokre gore i šarganske osmice, etno sela Sirogogojno, izlet do Zlatibora...

Užički kraj poznat je i po brojnim manifestacijama od kojih ovom prilikom izdvajamo:
  • Međunarodni filmski festival ekološkog, turističkog i sportskog filma na Zlatiboru
  • Međunarodni grafički bijenele „Suva igla“
  • Jugoslovenski pozošišni festival
Detaljnije informacije o smeštajnim kapacitetima u ovom kraju možete pogledati na našem sajtu.Tagovi: turistički vodič Užice prolećna putovanja 2017, Užice leto 2017, Užice letovanje 2017, Užice apartmani Užice smestaj Užice, smestaj u Užicu, hoteli u Užicu, apartmani, vile, privatan smeštaj Užice, cene smeštaja Užice, manifestacije, festivali, Zlatibor, smeštaj na Zlatiboru

Predložite prijateljima da pogledaju ovo mesto
Auto karta / mapa Užice

Izračunajte udaljenost od vas do UžicaUžice smeštaj, apartmani, sobe, hoteli i aranžmani agencijaKao što je nekad bilo...Boravak u etno selu Terzića avlija i poseta etno parku Kao što je nekad bilo...Boravak u etno selu Terzića avlija i poseta etno parku

Etno park Terzića avlija, seosko turističko domaćinstvo sa početka XX veka iz okoline Užica, predstavlja muzej na otvorenom i zatvorenom. Pored muzejskog...

Pretraga

razdelnik razdelnik
Oglasavanje

Vesti iz sveta


18.05.2017.
Zemlje za opušten, srećan i nasmejan život
Svi bi smo želeli da imamo srećan i bezbrižan život, neke zemlje to dozvoljavaju neke ne. Iako možemo reći da se zemlje sa ovih prostora kotiraju u nekoj nazovi zlatnoj sredini (doduše nigde tog zlata na videlu)postoje zemlje koje su stetlosnim godina ispred nas.
zemlje-za-opusten-srecan-i-nasmejan-zivot
15.05.2017.
Neobične destinacije za neobičan odmor
Skrivene i većini nepoznate destinacije predstvaljaju unikatnu destinaciju za savršen odmor. Ova zanimljiva odredišta nisu samo specifična zbog prelepog okruženja u kome se nalaze već i zbog neobičnosti zbog koje će te ih zavoliti. Ukoliko želite malo drugačiji odmor ove destinacije i atrakcije Vam mogu pomoći u inspraciji za planiranje putovanja.
neobicne-destinacije-za-neobican-odmor
12.05.2017.
Najlepše selo na svetu!
Prizor kao iz Grimovih bajki koji osvaja svojim šarmom i lepotom, iako za mnoge nepoznato malo selo Githorn u Holandiji osvaja turiste na prvi pogled. Jednostavno lepota koju je teško opisati i koju bar jednom u životu treba doživeti.
najlepse-selo-na-svetu

Domaći turizam


22.05.2017.
Zašto je Crna Gora prelepa zemlja?
Kada je reč o godišnjem odmoru često se vodi polemika gde na odmor, Crna Gora je svakako jedna od najpopularnijih destinacija, neki je vole neki ne ali ono što se svakako ne može osporiti da iako malo ovo je zaista zemlja prelepih predela. Kako bi Vam to i pokazali vodimo Vas u malu šatnju do bajkovitih delova ove magične zemlje.
zasto-je-crna-gora-prelepa-zemlja
19.05.2017.
Kampovanje - draž koja nam nedostaje!
Ko nije osetio čari prirode ne zna šta propušta! Spavanje pod vedrim nebom, druženje pored vatre, avanturistički duh... samo su neki od razloga zbog kojih biste trebali da razmislite o kampingu. Ujedno ovo je i najjeftinija varijanta da provedete kvalitetno vreme sa porodicom ili prijateljima. Malo novca i malo dobre volje i uživanje može da počne.
kampovanje-draz-koja-nam-nedostaje
17.05.2017.
Etno selo Sljeme
Malo mesto ne tako daleko svojom lepotom pleni i kad ga sneg veje i kad ga sunce greje i dok ga rosa umiva i dok ga prolećni vetar miluje... To malo mesto na padinama Durmitora nosi ime etno selo Sljeme.
etno-selo-sljeme

Life style


27.04.2017.
Zaniljiva arhitektura, priroda i čovekovih ruku delo
Kada se spoje priroda i čovek zaista mogu dati fascinante rezultate, a kako to izgleda u praksi pokazaćemo Vam kroz malu foto šetnju do neobičnih i krajnje ispirativnih šumskih koliba. Verujemo da će te bar na kratko poželite da par dana provedete u ovoj magičnoj idili. Uživajte!!!
zaniljiva-arhitektura-priroda-i-covekovih-ruku-delo
26.12.2016.
Novogodišnje jelke
Novogodišnja jelka je najprepoznatljiviji simbol i najlepši dekorativni ukras Novogodišnjih praznika a kićenje jelke je tradicija kojoj se najviše obraduju oni najmlađi ali i oni stariji. Da li ste i vi okitili Vašu jelku? Ukoliko niste evo nekoliko zanimljivih predloga koji Vam mogu dati inspiraciju.
novogodisnje-jelke
11.12.2016.
Boravak u hostelima - korisne informacije
Prvi put se spremate da odsednete u hostelu, a i dalje ste skeptični? Plaše vas zajednička kupatila, sobe u kojima spavaju ljudi koji se ne poznaju, krađe. Saznajte šta vas očekuje.
boravak-u-hostelima-korisne-informacije