Užice


Užice je danas moderan grad, kulturni privredni i industrijski centar jugozapadne Srbije. Zahvaljujući svom geografskom položaju i blizini Zlatibora, Tare, Mokre gore i Zlatara, Užice predstavlja jednu od najrazvijenijih turističkih regija u Srbiji.


Preporučite prijateljima - Užice informacije, privatni smeštaj, apartmani, sobe, hoteli
Na obali reke Djetinje, okružen prelepim planina, nalazi se grad Užice. Užice je centar Zlatiborskog okruga i sa svojih 60000 stanovnika najveći je grad jugozapadne Srbije. Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 411 m.

Prvi snanovnici Užica I okoline bili su Iliri, dolaskom Rimljana ovi prostori pripojeni su provinciji Dalmacija. U doba Nemanjića ovaj kraj su naseljavale poznate velikaške porodice: Rastislalića, Vojinovića I Altomanića. Istorija kaže da je Nikolu Altomanića srušio sam knez Lazar uz pomoć bosanskog kralja Tvrdka 1373 godine. Tokom XVI veka, za vreme turske vladavine Užice dožiljava procvat , Evlija Čelebija piše o Užicu kao gradu sa 15000 Stanovnika.

Užice je od turaka oslobođeno tokom prvog srpskog ustanka 1805 godine.
Tokom XIX I XX veka grad počinje ubrzano da se razvija.
  • 1939 godine osnovane su prva škola i gimnazija
  • 1841 godine počinju sa radom pošta i bolnica
  • 1904 godina uvedini su prvi telefonski priključci
  • 1912 godine Užice je železničkom prugom povezano sa Beogradom
Užice je danas moderan grad, kulturni privredni i industrijski centar jugozapadne Srbije.Zahvaljujući svom geografskom položaju i blizini Zlatibora, Tare, Mokre gore i Zlatara, Užice predstavlja jednu od najrazvijenijih turističkih regija u Srbiji.Posetiocima grada preporučujemo obilazak stare tvrđave, crkve svetog Djorđa, Bele crkve Karanske, izlet do Kremne i kuće čuvenih Tarabića, Mokre gore i šarganske osmice, etno sela Sirogogojno, izlet do Zlatibora...

Užički kraj poznat je i po brojnim manifestacijama od kojih ovom prilikom izdvajamo:
  • Međunarodni filmski festival ekološkog, turističkog i sportskog filma na Zlatiboru
  • Međunarodni grafički bijenele „Suva igla“
  • Jugoslovenski pozošišni festival
Detaljnije informacije o smeštajnim kapacitetima u ovom kraju možete pogledati na našem sajtu.Tagovi: turistički vodič Užice prolećna putovanja 2017, Užice leto 2017, Užice letovanje 2017, Užice apartmani Užice smestaj Užice, smestaj u Užicu, hoteli u Užicu, apartmani, vile, privatan smeštaj Užice, cene smeštaja Užice, manifestacije, festivali, Zlatibor, smeštaj na Zlatiboru

Predložite prijateljima da pogledaju ovo mesto
Auto karta / mapa Užice

Izračunajte udaljenost od vas do UžicaUžice smeštaj, apartmani, sobe, hoteli i aranžmani agencijaKao što je nekad bilo...Boravak u etno selu Terzića avlija i poseta etno parku Kao što je nekad bilo...Boravak u etno selu Terzića avlija i poseta etno parku

Etno park Terzića avlija, seosko turističko domaćinstvo sa početka XX veka iz okoline Užica, predstavlja muzej na otvorenom i zatvorenom. Pored muzejskog...

Pretraga

razdelnik razdelnik
Oglasavanje

Vesti iz sveta


29.03.2017.
Misterije Balkana - Dvorci Rumunije
Iako za nas poprilično nepoznata, Rumunija je zemlja obavijena misterijom koja krije prelepu prirodu koja zaista ostavlja bez daha. Ono što je na nas ostavilo poseban utisak su zamkovi i utvrđenja ove zaista divne zemlje, shodno tome vodimo Vas na kratko putovanje do ovih prelepih građevina.
misterije-balkana-dvorci-rumunije
29.03.2017.
Najlepši dvorci Italije
Prelep ambijent, tirkizno more, romantične ruševine, vina, prelepe doline... samo su neke od asocijacija na Italiju. Ipak treba znati je ovo srce nekadašnjeg rimskog carstva i da krije brojne građevine kojima se čovek jedino može diviti. Mi smo odlučili da da Vam pokažemo mali deo prebogate kulturne riznice ove zemlje, Vodimo Vas do najlepših dvoraca Italije što Vam može poslužiti kao inspiracija da posetite ovu zaista prelepu zemlju.
najlepsi-dvorci-italije
27.03.2017.
10 ostrva za najromantičnije putovanje
Ukoliko ste ljubitelj putovanja, romantike, prelepih zalazaka sunca, peščanih plaža i čistog mora ovo je pravo mesto za Vas. Predstavljamo Vam 10 najromantičnijih ostrva na svetu. Uživajte u fotografijama...
10-ostrva-za-najromanticnije-putovanje

Domaći turizam


30.03.2017.
Etno selo Čardaci
Bajka ni na nebu ni na Zemlji, takav utisak možemo steći o predivnoj oazi pod imenom Etno selo Čardaci. Etno ambijent, domaća hrana, uvek ljubazno i uslužno osoblje, predivno okruženja i slatka uspomena su dovoljan razlog da se uputite u malu avanturu u ovo čarobno mesto.
etno-selo-cardaci
30.03.2017.
Golijski konaci - Ljubav na prvi pogled!
Bilo da ste ljubitelj prirode ili jednostavno volite da uživate na čistom planinskom vazduhu daleko od buke i stresa sigurni su da će Vam se dopasti divan ambijent Golijskih konaka. Planinske kolibe, prijatna atmosfera, odičan smeštaj i prelepa priroda su dovoljan razlog da posetite ovu malu oazu smeštenu na jednoj od najlepših srpskih planina.
golijski-konaci-ljubav-na-prvi-pogled
30.03.2017.
Etno kompleks Drevna
Svaki grad u sebi krije po neku skrivenu oazu koja gde bar na trenutak možemo pobeći od stresne svakodnevnice i užurbanog tempa savremenog načina života. Ova oaza nudi mnogo više od toga - vodimo Vas u etno komleks Drevna u Novom Sadu.
etno-kompleks-drevna

Life style


26.12.2016.
Novogodišnje jelke
Novogodišnja jelka je najprepoznatljiviji simbol i najlepši dekorativni ukras Novogodišnjih praznika a kićenje jelke je tradicija kojoj se najviše obraduju oni najmlađi ali i oni stariji. Da li ste i vi okitili Vašu jelku? Ukoliko niste evo nekoliko zanimljivih predloga koji Vam mogu dati inspiraciju.
novogodisnje-jelke
11.12.2016.
Boravak u hostelima - korisne informacije
Prvi put se spremate da odsednete u hostelu, a i dalje ste skeptični? Plaše vas zajednička kupatila, sobe u kojima spavaju ljudi koji se ne poznaju, krađe. Saznajte šta vas očekuje.
boravak-u-hostelima-korisne-informacije
03.10.2016.
Zaniljiva arhitektura, priroda i čovekovih ruku delo
Kada se spoje priroda i čovek zaista mogu dati fascinante rezultate, a kako to izgleda u praksi pokazaćemo Vam kroz malu foto šetnju do neobičnih i krajnje ispirativnih šumskih koliba. Verujemo da će te bar na kratko poželite da par dana provedete u ovoj magičnoj idili. Uživajte!!!
zaniljiva-arhitektura-priroda-i-covekovih-ruku-delo