super odmor vikend akcije
Pošalji svoj putopis     Anrdroid vodic aplikacija


Venecija

Venecija smestaj 2014

Preporučite ovo mesto prijateljima:Venecija je grad, pristanište i čuveno turističko mesto u severoistočnoj Italiji, na Jadranskom moru, sa oko 270.000 stanovnika (zajedno sa Mestreom). Venecija je upravno središte pokrajine Veneto i istoimenog okruga Venecija.


Venecija

Venecija je grad, pristanište i čuveno turističko mesto u severoistočnoj Italiji, na Jadranskom moru, sa oko 270.000 stanovnika (zajedno sa Mestreom). Venecija je upravno središte pokrajine Veneto i istoimenog okruga Venecija.

Venecija je u središnjem dobu srednjeg veka bila najvažniji grad na svetu i najveće trgovište Evrope između njenog Zapada i Istoka. Grad je i poznat kao dugogodišnja prestonica nadasve čuvene Mletačke republike.

Venecija je jedinstven grad na svetu, izgrađena je na 118 malih ostrva u laguni, na ušću reke Brente u Venecijansku lagunu, sa kanalima umesto ulica. Duž kanala nalazi se niz crkava i palata prvorazredne vrednosti, koji tvore jedinstven urbani sklop. Zbog rad Venecija i njeni kanali proglašeni su spomenikom Svetske baštine UNESKOa.

Grad ima brojne nadimke poput: "Serenisima", "Kraljica Jadrana", "Nevesta mora", "Grad mostova", "Grad vode". Sa druge strane, mnogi gradovi građeni na kanalima nose epitete "Severne Venecije" (Sankt Peterburg), "Zapadne Venecije" (Amsterdam), "Američke Venecije" (Nju Orleans).

Reljef: Venecija se razvila u krajnje severozapadnom delu Jadranskog mora. Grad je smešten u središnjem delu Vencijanske lagune na 118 ostrva ispresecanih mnogobrojinm kanalima i premošćenih sa 177 mostova. U posldnjim decenijama primećeno je lagano tonjenje grada, što je danas najveći problem gradske uprave.

Klima: Klima u Veneciji je izmenjeno sredozemna klima sa primetnim uticajem sa kontinentalnog Severa. Stoga su zime nešto oštrije, a leta blaža nego u južnijim delovima Italije. Ovaj sudar klima očitava se i u veoma jakim vetrovima (bura).

Vode: Jadransko more u ovom delu je najhladnije i nema plavu boju kao u južnim delovima. Položaj grada u Venecijanskoj laguni dodatno menja svojstva morske vode. Zbog severnijeg položaja i zatvorenosti bilo je uobičajeno da se pojedinih godina laguna zaledi. Voda je zbog močvarnog karaktera okoline uvek bila mutna i prljava, ali je zbog preterane urbanizacije lagune ona danas poznata i kao veoma zagađena.

Venecija ima mnogo poznatih građevinskih i umetničkih spomenika: Duždeva palata, Most uzdaha, čuvena Crkva svetog Marka u Veneciji i devedeset drugih crkava, bogati muzeji, umetničke galerije, čuvena akademija lepih umetnosti (Accademia di Belle Arti), opservatorija i druge naučne i kulturne ustanove.

Turizam je danas najvažnija delatnost Venecije i njen pokretač. Grad nudi prelepu arhitekturu i ambijente, mnogobrojna mesta puna emocija i romantike, brojne crkve, muzeje, galerije. U gradu se tokom godine dešavaju mnoge manifestacije, od kojih su najpozantije filmski festival u Veneciji, Venecijanski bijenale i karneval u Veneciji. U blizini Venecije su mnogobrojne plaže, od kojih je najpoznatija Lido, poznata još od kraja 18 veka. Danas je veoma poznata i turistička zona Lido di Jesolo.


Preporučite ovo mesto prijateljima:Apartmani Venecija smestaj i cene 2014
Idealno putovanja za 8. mart - Toskana Italija

Idealno putovanja za 8. mart - Toskana Italija

MAGIČNA TOSKANA PIZA-MONTEKATINI-FIRENCA-VERONA-LIDO DI JESOLO-VENECIJA 7.03. – 12.03.2014. (6 dana, 3 noćenja) + Međunarodno putno osiguranje. Toskana 08. mart 2014...
Prvomajski praznici - prvi maj u Veneciji

Prvomajski praznici - prvi maj u Veneciji

Prvi maj u Veneciji. VENECIJA - VERONA - PADOVA 5 dana autobusom, Termin I: 9.april - 13.april 2014., Termin II: 28.april - 2.maj 2014. Polazak autobusom za Italiju u 22:...
Milano, Verona prolećni aranžmani

Milano, Verona prolećni aranžmani

Milano, Verona prolećni aranžmani. Spojite lepo i korisno - obiđite i provedite lepe trenutke u romantičnoj Veroni i posetite Milano, najveći modni centar Evrope. OB...
Ponuda evropski gradovi Italija Venecija

Ponuda evropski gradovi Italija Venecija

Turistička agencija Travelland, ponuda Italija Venecija 5 dana. Venecija se nalazi u severnoj Italiji. Glavni je grad oblasti Veneto. Ime grada i oblasti potiče od plem...
Prolećna putovanja Jungle tribe -  Italija najluđi provod zabavni park Gartland

Prolećna putovanja Jungle tribe - Italija najluđi provod ...

Prolećna putovanja - Gardaland 5 dana ponuda turističke agencije Jungle tribe - Ludnica u jednom od najvećih zabavnih parkova u Evropi… Gardaland, 5 dana 150 eur 11-...
newsletter
Posetite naš portal i pronađite veliki broj avio karata za destinacije po celom svetu po povoljnim cenama!

» Avio karte

Tagovi

Venecija hoteli, smestaj Venecija, privatni smestaj Venecija, turisticke informacije Venecija, sta videti u Veneciji, sta obici u Veneciji, Venecija smestaj, Venecija apartmani, apartmani Venecija, vile Venecija, odmor u Veneciji, Venecija, Venecija smestaj,
Auto karta / mapa - Srbije, Crne Gore, Bosne, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Italije, Grcke, Evrope online

Ponude u regionu

Tematski odmor

Portal DalekoOdPosla.com nudi besplatan pregled ideja za putovanje i najpovoljnije cene smeštaja i drugih usluga u dogovoru sa vlasnicima smestaja, ali ne možemo biti odgovorni za ispravnost cene i usluge koje su nam dostavljene, pa Vas molimo da kontaktirate direktno sa oglašavačima.
Letovanje 2014 i prolecni aranžmani za putovanja
facebook izrada web sajtova Sva prava zadržana 2014

Pridružite se ljubiteljima putovanja!

Gde na odmor ?

Smestaj veliki pijesak

Maja Lida, Veliki pijesak

Pansion Maja Lida udaljen je svega 100 metara od najčistije peščane plaže, a gostima nudimo čiste dvokrevetne i trokrevetne sobe...