10 najstarijih hotela na svetu

Stare stvari uvek privlače ljude svojom autentičnošću, zbog koje su veoma cenjene i imaju veliku vrednost. U nekim davnim vremenima svako putovanje bilo mnogo komplikovanije nego danas. Zbog nedostatka prevoznih sredstava putnici su često bili primorani da presedaju i u međuvremenu čekaju i po nekoliko dana. Zato su hoteli bili idealno mesto za njihov odmor i za zadovoljenje potrebe za hranom.Dragan Antić
Autor teksta:
Dragan Antić
Dopada vam se? Preporučite prijateljima:


Vremenom, usled različitih okolnosti, mnogi objekti u kojima su se nalazili hoteli počeli su da se koriste u druge svrhe.  Neki hoteli su potpuno prestali sa radom, mnogi su srušeni, a neki su se preselili u druge objekte. Međutim, postoje i mesta na kojima se nalaze stari hoteli koji su nastavili sa radom na svojoj originalnoj lokaciji, uskladivši svoje poslovanje sa modernim zahtevima svojih gostiju.

Duga tradicija i kontinuirano viševekovno poslovanje   najbolji su dokaz vrhunskog kvaliteta usluga koje ovi stari hoteli imaju. To su mesta jedinstvenog izgleda, karakteristična po spoju istorijskih stilova i modernijih arhitektnoskih elemenata. Njihovi enterijeri, gostionice i sobe često su izrađivane i dizajnirane od strane poznatih umetnika, pa odišu romantičnom atmosferom. Često su njihovi gosti bile mnoge značajne ličnosti, a za svaki od ovih hotela vezane su mnoge interesantne priče i lokalne legende.

Zbog svega ovoga, istorijski hoteli su danas među turistima visoko cenjeni, uživaju veliku reputaciju i spadaju u najluksuznije smeštajne objekte na svetu, zbog čega su njihove usluge obično dosta skupe. Pre nego što vam predstavimo 10 najstarijih hotela na svetu, samo još da pomenemo da i kod nas u Srbiji postoje hoteli sa dugom tradicijom. Najviše takvih hotela je u našem glavnom gradu, pa ako ne možete da priuštite sebi posetu ovih svetskih hotela, onda bar obiđite neki istorijski hotel u Srbiji.

La Couronne, Švajcarska
foto: La couronne

Impresivna gradska kuća francuskog šarma, smeštena u srcu istorijskog dela grada Zoloturna u kome se nalaze najreprezentativnija barokna zdanja u Švajcarskoj. Sobe sa tragovima istorije, dizajnirane u maniru klasičnih stilova, sofisticirana usklađenost boja, enterijer opremljen nameštajem u kombinaciji tradicionalnih i modernih stilova, banketna sala sa pogledom na zadivljujuću katedralu svetog Ursuza, elegantan restoran sa jelima inspirisanim francuskom kuhinjom, fantastičan vinski bar... To je samo deo ponude. Kroz svoju istoriju dugu 6 vekova La Couronne je bio omiljen hotel mnogih slavnih ličnosti, poput Đakoma Kazanove, Napoleona, Hosea Karerasa itd. Hotel bez prestanka radi od svog osnivanja 1418. godine, a danas spada u luksuzne hotele.

Al Cappello Rosso, Italija

Ovaj hotel otvoren je 1375. godine. Njegova prvobitna namena je bilo ugošćavanje Jevreja koji su u to vreme masovno posećivali Italiju, a svoju punu reputaciju stekao je u ranom 18. veku. Danas je to mesto na kome ćete videti jedinstvenu isprepletanost tradicionalnog i modernog.  Najveća posebnost hotela su njegove sobe tematski uređene od strane poznatih svetskih dizajnera. Hotel se nalazi u Bolonji, u istorijskom delu ovog italijanskog grada.

Pilgrim Haus, Nemačkafoto: wikimedia/Stephan Hense

Hotel Pilgrim Haus nalazi se u zapadnoj Nemačkoj, u gradu Zest. Izgrađen je početkom 14. veka pod pokroviteljstvom  lokalnog Rajskog manastira, u svruhu ugošćavanja hrišćana koji su rutom uz koju je smešten hotel odlazili na hodočašće u katedralu svetog Jakova u Santjago De Komposeli u Galiciji. Hotel je vekovima bio poznat po svojoj destileriji i odličnom pivu Hanse-Stube. Iako otvoren davne 1304. godine, danas za hotel Pilgrim Haus nikada ne biste rekli da je star više od 7 vekova, jer je sada ukrašen modernim dekoracijama i opremljen novim nameštajem.

Orso Gringo, Italijafoto: Orsohotel

Orso Gringo je hotel u gradiću San Kandido u Južnom Tirolu, nedaleko od granice sa Austrijom. Hotel postoji od 1303. godine, a njegovo izvorno ime je Grauer Bar, koje je nosio dok se nalazio na prvoj lokaciju u Austriji. Nakon Prvog svetskog rata hotel je premešten u San Kandido i njegovo ime je prevedeno na Italijanski jezik. Tokom rata je bio pretvoren u vojnu bolnicu. Nekada su glavni gosti hotela bili trgovci koji su radi posla dolazili u obližnji Roncone. Danas je hotel modernizovan i poznat je po dobroj hrani i udobnom smeštaju. Idealno je mesto za ljude koji uživaju u planinskom odmoru i zimskim sportovima.

Sanct Peter, Nemačkafoto: Sanct-Peter

Hotel Sanct Peter nalazi se u nemačkoj vinskoj regiji  doline Arh. Objekat u kojem je hotel smešten potiče najverovatnije još iz 6. veka, ali stotinama godina nakon toga nije služio kao hotel. U gostionicu je pretvoren 1246. godine. Područje u kome se hotel nalazi pravi je raj za ljubitelje vina i grožđa, koji mogu da uz najkvalitetnije vino uživaju u miru bespreglednih vinograda.

Angel and Royal Hotel, Grantham, Engleska

Ovaj hotel postoji od 1203. godine, ali je najpre nosio naziv Angel Inn. Osnovan je od strane templara, kao hostel u koji su svraćali putnici na relaciji London – Edinburg. Ugostio je mnoge slavne ličnosti iz engleske istorije, poput kraljeva Jovana bez Zemlje, Ričarda III, Čarsla I. Posećivao ga je i Oliver Kromvel. Upravo zbog svojih gostiju iz kraljevske porodice, hotel je kasnije i dobio ime koje i danas nosi.

Olde Bell Inn, Hurley, Engleska


foto: wikimedia/Acabashi

Ovo je najstariji hotel u Engleskoj, i četvrti najstarij na čitavom svetu. Osnovan je 1135. godine kao gostionica za obližnje stanovništvo. Hotel ima tajni prolaz, koji je korišćen tokom revolucije u 17. veku. Ispred hotela je postavljen zvonik koji i danas stoji na istom mestu. Olde Bell hotel je zadržao tradicionalni izgled stare engleske gostionice i ima prelepe renovirane sobe uređene od strane Isle Kraford, poznate dizajnerke. Poznat je i po izvanrednom meniju, baziranom na lokalnim specijalitetima.

Zum Roten Bären, Nemačka

Najstariji hotel u Nemačkoji i Evropi koji i dalje radi. Kada je otvoren 1120. godine, na mestu gde se nalazi nije čak ni postojalo naselje. U početku je imao samo jednu gostinjsku sobu, ali je kasnije dograđena gostinjska kuća za smeštaj putnika. Prelepa zgrada hotela preživela je mnoga turbulenta vremena, revolucije i ratove, ali i danas izmami pogled divljenja svakog ko prođe pored hotela. Tokom svojih 9 vekova postojanja, Zum Roten hotel je više puta modifikovan kako bi se prilagodio modernim zahtevima, ali je sačuvan originalni pod hotela, što kod svih gostiju izaziva osećaj da su se vratili kroz vreme nekoliko vekova unazad. Danas hotel ima 25 soba i prepoznatljiv je po izvrsnoj hrani.

Hoshi Ryokan, Japanfoto: wikimedia/Namazu-tron

Japan je poznat kao zemlja koja pažljivo brine o svojoj istoriji i tradiciji, pa zato ne čudi podatak da se dva najstarija hotela na svetu nalaze upravo u ovoj azijskoj zemlji. Hoši Rojkan osnovan je 718. godine i za svojih 1.300 godina postojanja nije menjao vlasnike. Osnovao ga je Garijo Huši, a posle njega hotelom su upravljali njegovi preci. Do danas, to je ukupno 48 generacija porodice Huši. Hoši Riokan je najbolji primer japanskog gostoprimstva i tradicije. Danas hotel ima smeštajni kapacitet od oko 450 ležajeva. Njegovi gosti uživaće u jednostavnosti japanskog enterijera, prelepim vrtovima u dvorištu hotela, spa tretmanima i naravno, u tradicionalnoj japanskoj kuhinji.

Nishiyama Onsen Keiunkan, Japan
foto: Keiunkan

Najstariji hotel na svetu koji i danas radi nalazi se u japanskoj prefekturi Jamanaši, smešten na prelepoj lokaciji u čijem okruženju se nalazi mnoštvo prirodnih termalnih izvora iz kojih se voda eksploatiše i za potrebe hotela. Osim kupanja u termalnoj vodi, Keiunkan hotel pruža svojim gostima vrhunsku hranu i udoban smeštaj. Ukupni kapacitet hotela je 37 soba, a ako želite da prenoćite u njemu, moraćete da izdvojite 440 dolara. Inače, hotel je otvoren 705 godine, i od tada pa sve do danas njime upravljaju članovi iste porodice, više od 50 generacija. Upisan je u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji hotel na svetu koji i danas postoji.

Dopada vam se? Preporučite prijateljima