Fotoaparati


12 najlepših mostova u Evropi!...

12 najlepših mostova u Evropi!...

11.01.2017.
Iako je glavna svrha mostova da se što lakše stigne od tačke A do tačke B, oni takođe predstavljaju neverovatna arhitektonska dostignuća, kao i verodostojne istorijske dokaze koji opstaju vekovima.

Na predstojećem spisku ćete pronaći mostove svih veličina i oblika. Neki su novi i dizajnirani tako da postanu moderna svetska čuda, dok su drugi skoro pa drevni i njihovo postojanje delom se ogleda u važnosti koje predstavljaju za mesta u kojima se nalaze. Prenosimo vam spisak 12 najlepših evropskih mostova po izboru autora sajta www.bootsnall.com, a otovoreni smo za predloge ukoliko se dosetite nekog mosta u Evropi koji se ne nalazi u ovoj kolekciji.

1. Most Mijo (Le Viaduc de Millau), Francuska


Foto: Jack Versloot / Flickr.com

Vijadukt Mijo proteže se preko doline reke Tarn u južnoj Francuskoj. To je najviši automobilski most na svetu (kraći je od Empajer Stejt Bildinga samo 38 metara). Most je za saobraćaj otovren pre najavljenog roka, 2004. godine. Tokom konstrukcije mosta Mijo, postavljena su još tri rekorda: najviši stubovi na svetu, najviši jarbol (87 m/285 ft) i najviša svetska drumska paluba.

2. Rialto most (Ponte di Rialto), Venecija, Italija


Foto: Raging Wire / Flickr.com

Most Rialto je najstariji most preko Velikog kanala (od četiri moguća) i, bez sumnje, najfotografisanji most u Veneciji. Prvi most preko Velikog venecijanskog kanala bio je pontonski ali kako se tržište razvijalo, rastao je i saobraćaj na mostu. Zamenjen je drvenim mostom 1255. godine. Tokom ustanka iz 1310. godine, drveni most je izgoreo ali je ubrzo obnovljen. Ipak, novi most ubrzo se srušio pod velikim opterećenjem mase koja je sa njega posmatrala paradu brodova. Ubrzo potom, 1551. godine, vlasti su počele da prikupljaju predloge za obnovu mosta Rialto, ali ovog puta od kamena. Postojeći most završen je 1591. godine. Neverovatno podseća na nekadašnji drveni most koji je zamenio. Sa obe strane mosta nalazi se mnoštvo prodavnica.

3. Karlov most (Karlův most) Prag, Republika Češka


Foto: serzhile / Flickr.com

Originalno znan kao Kameni ili Praški most, povezuje Stari grad i Malu Stranu grada Praga. Od 1870. nosi naziv Karlov most. Konstrukcija mosta započela je 1357. godine. Ipak, Karlov most (nazvan po češkom kralju i imepratoru Svetog rimskog carstva, Karlu IV – koji je naručilac izgradnje) nije prvi koji je stajao na toj lokaciji. Prvi most preko Vltave bio je Juditin most koji se srušio 1342. godine. Na obe strane mosta nalazi se toranj, ali može se popeti samo na onaj na Maloj Strani (pogled koji se odatle pruža predstavlja jedan od najfascinantnijih pogleda na grad). Trideset statua (većina su kopije) smeštene su sa obe strane mosta i izgrađene u baroknom stilu. Statua Svetog Jana Nepomuka, koji je bačen sa mosta u Vltavu, jedna je od najpoznatijih i veruje se da dodirivanje donosi sreću. Najbolje vreme da posetite most je zalazak sunca kada Praški zamak baca neverovatne senke na nebo i reku

4. Tauerbridž (Tower Bridge), London, Engleska


Foto: Michael Summers / Flickr.com

Postavljen u blizini Tauera (Tower of London) Londona, po čemu je i dobio ime, Tauerbridž je pokretni most preko reke Temze. Tokom godina, ovaj most postao je istinski simbol Londona. Njegova izgradnja započeta je 1886. godine i trajala je osam godina. Most koji je Džons dizajnirao bio je pokretni most ukupne dužine 244 m sa dve kule, svaka visoka 65 m. Razdaljina između kula je 61 m i taj centralni deo se sastoji iz dva pokretna segmenta od kojih se svaki podiže ka gore do ugla od 83 stepena i potrebno je jedan minut da se most potpuno podigne. Iznad osnovne platforme između dve kule postoji i viseća platforma za pešake koja je zamišljena da uštedi vreme kako ne bi morali da čekaju spuštanje mosta. Ponekad se ovaj most pogrešno naziva “London Bridge” (Londonski most) koji je zapravo sledeći most uzvodno.

5. Lančani most (Széchenyi lánchíd), Budimpešta, Mađarska


Foto: DomiKetu / Flickr.com

Sečenjijev lančani most (nazvan po mađarskom političaru Ištvanu Sečenjiju) predstavlja prvu konekciju između dva dela mađarske prestonice: Budima i Pešte. Most je dugačak 375 metara, a otvoren je 1849. godine. Osam godina kasnije, tunel ispod Budimskog zamka iskopan je od strane istog inženjera (Adama Klarka), i povezao je most sa Budimskom tvrđavom. Tokom Drugog svetskog rata 1945. godine, Nemci su uništili most, ali je on u svom originalnom stilu ponovo izgrađen samo nekoliko godina kasnije. Lančani most igrao je značajnu ulogu 1989. godine kada su Mađari protestvovali na mostu za slobodu i nezavisnost. Od tada, most je postao simbol mađarske slobode. Inače, Lančani most i tunel ispod brda su jednake dužine.

6. Most Vekio (Ponte Vecchio), Firenca, Italija


Foto: YvonneL / Flickr.com

Most Vekio (u prevodu Stari most) proteže se preko reke Arno u Firenci, a poznat je po nizu prodavnica koje se nalaze duž njega (što je bilo uobičajeno za srednjovekovna vremena). Iako su u početku prodavnice okupirali mesari, sada možete pronaći i suvenire, nakit i preprodavce umetnina. Most se prvi put pominje u dokumentima iz 996. godine, ali ga je poplava uništila. Potom je rekonstruisan u kamenu, ali je ponovo nestao. Ponovo je sagrađen 1354. godine i i dalje stoji. Govorilo se da koncept “bankrotstva” potiče odavde. Svaki trgovac je na mostu imao sto na kojem je prodavao dobra. Kada prodavac nije imao sredstava da namiri svoje dugove, vojnici su im doslovno lomili stolove nasred mosta. Ova praksa nazivala se “bancorotto” (slomljena klupa). Bez stola, trgovci nisu mogli ništa prodavati. Tokom Drugog svetskog rata je ovo bio jedini most koji je opstao tokom povlačenja Nemačke vojske.

7. Novi most (Pont Neuf), Pariz, Francuska


Foto: Bokeh & Travel / Flickr.com

Uprkos svom imenu, Novi most je najstariji (koji i dalje stoji) most preko reke Sene u Parizu. Spaja oblasti Ile de la Cite (srce srednjovekovnog Pariza) sa levom i desnom obalom. Počevši od 1550. godine, znalo se da je potreban novi most da smanji preopterećenost mosta Notr-Dam, ali temelji za pristaništa izgrađeni su tek 1578. godine. Dugo vremena je Novi most bio najširi most u Parizu.

8. Stari most, Mostar, Bosna i Hercegovina


Foto: Dennis Jarvis / Flickr.com

Protežući se preko reke Neretve, Stari most spaja dve strane grada Mostara. Most je granatiranjem uništen za vreme rata 1993. godine, ali je 2004. obnovljen, a godinu dana kasnije i uvršten u Svetsku kulturnu baštinu UNESKA. Trideset metara visok most zaštićen je kulama sa obe strane. Izgradnju mosta naručio je Sulejman Veličanstveni davne 1557. godine i ona je trajala devet godina. Delo je turskog arhitekte Hajrudina, ali, nažalost, ne zna se mnogo o periodu izgradnje mosta. Danas je Stari most simbol Mostara i cele Hercegovine.

9. Kapelanski most (Kapellbrücke, Chapel bridge), Lucern, švajcarska


Foto: Prabhu B Doss / Flickr.com

Ovo je najstariji drveni most u Evropi i proteže se preko reke Rojs u švajcarskom gradu Lucernu. Most je konstruisan 1333. godine i dizajniran tako da zaštiti grad od napada. Većina mosta – zajedno sa slikama unutar – uništena je u požaru 1993. godine, ali je on brzo obnovljen. Desno od mosta nalazi se toranj za vodu koji je godinama služio u razne svrhe – kao soba za mučenje, zatvor, trezor i osmatračnica.

10. Most Anghel Saligny, Černa Voda, Rumunija


Foto: Classic Bucharest / Flickr.com

Proteže se preko reka Dunav i Borcea, Anghel Saligny most (originalno znan kao Most kralja Karla I) izgrađen je između 1890. i 1895. godine. U vreme završetka izgradnje, bio je najduži most u Evropi i treći najduži u svetu. Ukupna dužina mosta je 4037 metara i uzdiže se 30 metara iznad vode, dozvoljavajući visokim bordovima da prolaze ispod. Most se više ne koristi toliko jer je zamenjen novim mostom koji je pored njega izgrađen 1987. godine.

11. Most uzdaha (Ponte dei Sospiri), Venecija, Italija


Foto: Adam Smok / Flickr.com

Popularni Most uzdaha proteže se preko reke Palaco, i spajao je stari zatvor sa sobom za ispitivanje u Duždevoj palati. Zatvoreni most je u potpunosti napravljen od krečnjeka. Sagrađen je između 1600. i 1603. godine. Lord Bajron mu je u 19. veku dao ovo popularno ime, aludirajući na zatvorenike koji su poslednji put sa njega mogli da vide Veneciju pre nego što ih odvedu u ćelije. Ipak, za vremena dok je most izgrađen, inkvizicija je već bila prošlost. Legenda takođe kaže da su parovi “osuđeni” na večnu ljubav ako se poljube ispod mosta u zalazak sunca (u gondolama naravno).

12. Erasmus most (Erasmusbrug), Roterdam, Holandija


Foto: YELLOW Mao / Flickr.com

Protežući se preko reke Novi Mas (rukavc delte Rajne), most Erasmus je prelepi most sa kosim zategama, koji spaja severnu i južnu polovinu Roterdama u Holandiji. Završen je 1996. godine, 808 metara je dugačak i dobio je nadimak “Labud”. Zanimljivost: Most je bio deo preformansa svetski poznatog di-džeja Tiesta, pod nazivom “Tiësto at The Bridge, Rotterdam” (Tiesto na mostu, Roterdam) u kojem je mnoštvo raznobojnih svetiljki bilo prikačeno za most dok je iznad puštan vatroment.

Zvuči interesantno? Preporučite prijateljima:

Aranžmani za 1. Maj Berlin 6 dana autobusom
Aranžmani za 1. Maj Berlin 6 dana autobusom
Cena: 159 EUR
Putovanja za 1. Maj Barselona 8 dana autobusom
Putovanja za 1. Maj Barselona 8 dana autobusom
Cena: 209 EUR
Putovanja za 1. Maj Bukurešt i Transilvanija 5 dana autobusom
Putovanja za 1. Maj Bukurešt i Transilvanija 5 dana autobusom
Cena: 89 EUR
Uskrs Bukurešt i Transilvanija 5 dana autobusom
Uskrs Bukurešt i Transilvanija 5 dana autobusom
Cena: 89 EUR

Najbolji gradovi za doček Nove 2017 godine
Najbolji gradovi za doček Nove 2017 godine
Ukoliko želite da dočekate Novu 2017 godine u nekom od Evropskih gradova izabrali smo za Vas 10 destinacija koji ne smete propustiti. Uživajte u fenomenalnom provodu i zaista spektakularn...
Uspon na Suvu planinu i osvajanje najvišeg vrha Trem (1810m)
Uspon na Suvu planinu i osvajanje najvišeg vrha Trem (1810m)
Suva planina nalazi se na jugoistoku Srbije i udaljena je svega dvadesetak kilometara od Niša. Predstavlja izvanredan prirodni rezervat koga rado posećuju planinari, mnogi ljubitelji priro...
Odmor sa decom u Soko Banji
Odmor sa decom u Soko Banji
Ako želite odmor u prirodi, gde ćete i vi i vaša deca uživati, pravi izbor je Sokobanja. Do nje se lako stize iz svih krajeva Srbije, a prelepa okolina Bovanskog jezera učiniće dolazak...

Pretraga

razdelnik razdelnik
Oglasavanje

Vesti iz sveta


27.03.2017.
10 ostrva za najromantičnije putovanje
Ukoliko ste ljubitelj putovanja, romantike, prelepih zalazaka sunca, peščanih plaža i čistog mora ovo je pravo mesto za Vas. Predstavljamo Vam 10 najromantičnijih ostrva na svetu. Uživajte u fotografijama...
10-ostrva-za-najromanticnije-putovanje
25.03.2017.
15 najlepših gradova izgrađenih na litici
Ljudi poseduju instikt da pomereju granice, čak i kada je priroda u pitanju. Kažu da delo ljudskih ruku može sve i da ne postoji granica, a kad dokaz tome nastali su ovi prelepi gradovi na liticama. Neki od njih su zaista na izgled nerealni i fascinanti i deluju kao ilustracija iz kjiga fantazije. Jedino pitanje ostaje koji od ovih gradova najpre posetiti!
15-najlepsih-gradova-izgradjenih-na-litici
24.03.2017.
Jeftini gradovi za život
Možda Vam na prvi pogled zvuči nepojmivo ali da zaista postoje gradovi gde se može živeti zaista lepo uz neku minimalnu prosečnu platu. Da paradoks bude veći ovi gradovi em što su jeftini za život imaju zaista mnogo lepog i da ponude, neke od njih su i popularni turistički centri. Uživajte možda Vam ovo bude inspiracija za selidbu.
jeftini-gradovi-za-zivot

Domaći turizam


28.03.2017.
Vila Stanković - Zaboravljeni biser Fruške Gore!
Fruška gora je prelepa, magična, fascinantna i krije prelepe oaze kojima se čovek može samo diviti i uživati u njihovoj lepoti. Danas Vas vodimo upravo do jednog takvog mesta, vešto skrivenog ali vredno truda pogleda putnika namernika. Vodimo Vas vile Stanković po mnogima najlepšeg dvorca Vojvodine.
vila-stankovic-zaboravljeni-biser-fruske-gore
07.03.2017.
Najlepša oaza Zlatibora - Brvnare Zakos
Bilo da ste u potrazi za avanturom ili za savršenim odmorom, jedno je sigurno, Zlatibor je prava destinacija. A upravo tu na padinama čarobne planine smestila se mala planinska oaza koja sa ponosom nosi ime Brvnare Zakos.
najlepsa-oaza-zlatibora-brvnare-zakos
01.03.2017.
Blaga Srbije - Najlepši vodopadi zemlje
Iako zaista prelepi, prvenstveno zbog teže pristupačnosti Većina vodopada u srbije je i dalje nepoznanica većini ljubitelja prirode. Osim ako niste planinar ili avanturista teško će te pronaći ova skrivena blaga do kojih zaista vredi doći. Da bi smo Vam zagolicali meštu prirpremili smo Vam kratku listu na kojoj se prema nama nalaze najlepši vodopadi Srbije. Uživajte!
blaga-srbije-najlepsi-vodopadi-zemlje

Life style


26.12.2016.
Novogodišnje jelke
Novogodišnja jelka je najprepoznatljiviji simbol i najlepši dekorativni ukras Novogodišnjih praznika a kićenje jelke je tradicija kojoj se najviše obraduju oni najmlađi ali i oni stariji. Da li ste i vi okitili Vašu jelku? Ukoliko niste evo nekoliko zanimljivih predloga koji Vam mogu dati inspiraciju.
novogodisnje-jelke
11.12.2016.
Boravak u hostelima - korisne informacije
Prvi put se spremate da odsednete u hostelu, a i dalje ste skeptični? Plaše vas zajednička kupatila, sobe u kojima spavaju ljudi koji se ne poznaju, krađe. Saznajte šta vas očekuje.
boravak-u-hostelima-korisne-informacije
03.10.2016.
Zaniljiva arhitektura, priroda i čovekovih ruku delo
Kada se spoje priroda i čovek zaista mogu dati fascinante rezultate, a kako to izgleda u praksi pokazaćemo Vam kroz malu foto šetnju do neobičnih i krajnje ispirativnih šumskih koliba. Verujemo da će te bar na kratko poželite da par dana provedete u ovoj magičnoj idili. Uživajte!!!
zaniljiva-arhitektura-priroda-i-covekovih-ruku-delo