Deda Mrazov dom - Laponija, Finska

Bilo da verujete u deda Mraza ili ne, u duhu novogodišjig praznika verujemo da će drage prijatelje ili svoje najmilije obradovatinekim malim poklonom. Ono što je izvesno da Nova godina ne može proći bez simpatičnog dekice u šašavom odelu koji širi dobro raspoloženje i daruje najmađe. A odakle Deda mraz zapravo dolazi saznaćete ukoliko ostanete sa nama.Dopada vam se? Preporučite prijateljima:


Bilo da verujete u deda Mraza ili ne, u duhu novogodišjig praznika verujemo da će drage prijatelje ili svoje najmilije obradovatinekim malim poklonom. Ono što je izvesno da Nova godina ne može proći bez simpatičnog dekice u šašavom odelu koji širi dobro raspoloženje i daruje najmađe. A odakle Deda mraz zapravo dolazi saznaćete ukoliko ostanete sa nama.


Foto: Alan Chan / Flickr.com

Laponija ili kao što verovanje kaže zemlja Deda Mraza je provincija smeštena na severu Finske, a istoimena regija se prostire preko celog severnog dela Skandinavskog poluostrva.


Foto: flightlog / Flickr.com

Laponija je jedna od najpoznatijih regija na svetu. Ovo je zemlja Deda Mraza, zimskih dvoraca, i velčanstvenih prirodnih lepota. Svi koji posećuju Laponiju moraju da se spreme za veoma niske temperature, tako da se preporučuje pun kofer tople odeće.

Upoznajte  Deda Mraza u svetski poznatom Deda mrazovom selu, istražite zadivljujuću Polarnu Svetlost, idite na izlet snowmobilom u tamnoj noći Laponije, doživite  tradicionalnu Sami kulturu i naravno obavezno prespavajte u Iglu. Jednostavno ukoliko posetite ovo magično mesto ovo su stvari koje zaista morate uraditi.


Foto: ytimg.com

Rovaniemi je smešten na severu Finske, I glavni je grad provincije Laponije, koji se nalazi na samom  Arktičkom polarnom krugu. Udaljen je oko 870 km od Helsinkija I samo dve hiljade kilometara od severnog pola. Selo Deda Mraza se nalazi na kraju grada, oko 8km od centra, I dva kilometara od aerodroma Rovaniemi. Do sela Deda Mraza, na svakih sat vremena voze autobusi iz Rovaniemija, a polaze sa glavne autobuske i železničke stanice.


Foto: kakslauttanen.fi


Foto: goista.com

U ovom bajkovitom okruženju imate kuću Deda Mraza, vilenjake koji mu pomažu,( da biste postali vilenjak, morate završiti školu za vilenjake), prodavnice sa suvenirima koji su ručno pravljeni, poštu Deda Mraza sa sopstvenim poštanskim  žigom koji ne možete dobiti više nigde na svetu, hotel od snega ali i prisustvo ovog bajkovitog lika, samog Deda Mraza lično. Inače, svaki vilenjak, kada završi školu, dobija medenjake, koje po strogo čuvanom, tajnom receptu pravi Baka Mrazica. Vilenjaci govore sedam svetskih jezika.

Haskiji i irvasi omiljeni su prevoz Deda Mraza a posetioci mogu položiti vozački ispit za vožnju zaprege i dobiti dozvolu na pet godina. Ako pređete crtu arktičkog kruga, za to ćete dobiti sertifikat: dokaz na kom piše da ste prešli sa kraja sveta na njegov početak. Takođe, obavezno posetite i tradicionalne laponske šatore u kojima je  toplo i kad je napolju minus trideset stepeni.

Dopada vam se? Preporučite prijateljima