Devetaška pećina

Devetaška pećina je najveća pećina Bugarske i najveća otkrivena pećina na Balkanskom poluostrvu. Nalazi se 18 kilometara severoistočno od grada Lovec i 2 km od sela Devetaki po kojoj je i dobila ime. Pećina je poznata i pod imenima Maarata ili Oknata nazivima koji asociraju na 7 otvora na vrhu pećine kroz koje prodire sunčeva svetlost i osvetljava unutrašnjost pećine.Dopada vam se? Preporučite prijateljima:


Devetaška pećina je najveća pećina Bugarske i najveća otkrivena pećina na Balkanskom poluostrvu. Nalazi se 18 kilometara severoistočno od grada Lovec i 2 km od sela Devetaki po kojoj je i dobila ime. Pećina je poznata i pod imenima Maarata ili Oknata nazivima koji asociraju na 7 otvora na vrhu pećine kroz koje prodire sunčeva svetlost i osvetljava unutrašnjost pećine.


Foto: Simo Parvanov / Flickr.com

Ozbiljna istraživaja pećine počela su pedesetih godina prošlog veka i pokazala su da je pećina bila naseljena tokom svih era ljudskog razvoja. Najraniji tragovi boravka ljudi u pećini datiraju iz ranog kamenog doba odprilike 70000 godina pre Hrista. Takođe u pećini su pronađeni i vredni artefakti iz doba Neolita.


Foto: Maitri / Flickr.com

Ulaz u samu pećinu je širok 35 i visok 30 metara. Odprilike 40 metara od ulaska u pećinu prostorija se širi i formira prostranu halu površine 2400 kvadratnih metara sa visinom od 60 do 100 metara.

Istražujući pećinu dolazite do raskršća, odprilike 200 metara od ulaza. Levi deo pećine, dug je 2 km, i pored njega protiče mala reka koja se kasnije uliva u reku Osam.


Foto: Maitri / Flickr.com

Desni deo račvanja je suv i topao i ulaz u njega je 2,5 metra visok i 5,7 metara širok. Nakon ulaska u prostoriju oblika pravougaonika dimenzija 50x15 metara pećina se završava kružnom kupolom poznatom kao Altar.

Devetaška pećina je proglašena nacionalnim parkom 1996 godine i jedna je od najposećenijih atrakcija ovog dela Bugarske.

Ulaz u pećinu je slobodan.

Više informacija o lokalitetu možete pronaći na kontakt stranicama Turističkog imfo centra Lovec: otic_@abv.bg

Tel./Fax: +359 68 604218

Tel: +359 68 604248


Foto: Maitri / Flickr.com

Dopada vam se? Preporučite prijateljima