Njihovo kraljevsko visočanstvo mafini - Kako se prave mafini

Svi vole ukusnu, domaću hranu, a malo nas je u prilici da sate i sate provodi u kuhinji. Iz tih razloga sve su popularniji recepti za pripremanje hrane koja ne iziskuje puno vremena i truda. U red takvih poslastica spadaju i mafini (muffin).Dopada vam se? Preporučite prijateljima:


Svi vole ukusnu, domaću hranu, a malo nas je u prilici da sate i sate provodi u kuhinji. Iz tih razloga sve su popularniji recepti za pripremanje hrane koja ne iziskuje puno vremena i truda. U red takvih poslastica spadaju i mafini (muffin).

Njihovo kraljevsko visočanstvo mafini

To je američko-engleski naziv za „brzi hleb” koji se služi u malim porcijama. Danas su mafini mnogo više od hleba: mogu biti slatki ili slani, sa čokoladom, limunom, borovnicom, višnjama, jagodama, sirom, spanaćem, pečurkama, krastavčićima... i zapravo, sa bilo čime što vi volite da jedete, a nadje vam se u frižideru.

Njihovo kraljevsko visočanstvo mafini

Osnovni recept je isti, a finese i dodaci su stvar individualnog ukusa. Mafini su nastali u XIX veku u Americi i takozvani američki stil mafina je i najpopularniji. Takvi mafini su prepoznatljivog oblika, jer se testo izliva u pleh sa kalupima ili u pojedinačne papirne, metalne ili silikonske kalupe. Za razliku od toga, engleski mafini su manje popularni u svetu, testo im nije rastresito i vazdušasto, pljosnati su i više podsećaju na parče hleba. Osnovni sastojci mafina su brašno, jaja, ulje, voda, jogurt, prašak za pecivo i so ili šećer, u zavisnosti da li želite da budu slani ili slatki. U tu smesu se stavljaju dodaci – svako prema svom ukusu, tako da ograničenja gotovo i nema! Priprema traje najviše pola sata, pa čak iako ih prvi put spremate.

Njihovo kraljevsko visočanstvo mafini

Odlično idu uz kafu, čaj, sok, mogu biti užina ili doručak koji ćemo poneti na posao i spremiti detetu za školu.

Njihovo kraljevsko visočanstvo mafini 

Njihovo kraljevsko visočanstvo mafini - Kako se prave mafini
Fotografije su preuzete sa:

1. Mafini 1 – http://ja.wikipedia.org/wiki/%E3%83%95%E3%82%A1%E3%82%A4%E3%83%AB:Chocolate_and_coconut_muffin.jpg
2. Mafini 2 - http://suite101.com/article/moist-chocolate-zucchini-muffin-or-cake-recipe-a340241
3. Mafini 3 - http://mommyerin.blogspot.com/2011_05_01_archive.html
4. Mafini 4 - http://vogelscheuche.deviantart.com/art/bloody-Muffin-114967814

Autor: Aleksandra Djurić

Dopada vam se? Preporučite prijateljima