Opasna strana mediterana - Gde treba obratiti pažnju

Prvo što treba da znate da ne želimo da Vas uplašimo ali neke stvari jednostavno treba znati. U mediteranu živi oko 47 vrsta ajkula od kojih se 15 smatra potencijalno opasnim, verovali ili ne mediteran je i dom velike bele ajkule. Iako su napadi ajkula veoma veoma retko dešavaju i da većina vrsta nije opasna po coveka treba znati da je ovo ipak njihovo stanište. Shodno tome napravili smo mali presek gde su ove životinje viđene u blizini obale Mediterana.Dopada vam se? Preporučite prijateljima:


Napomena: Tekst je edukativnog karaktera, birane se nesumične fotografije predela. Ajkule veoma retko zalaze u probalna područja, pa samim tim realne opasnosti nema.

Prvo što treba da znate da ne želimo da Vas uplašimo ali neke stvari jednostavno treba znati. U mediteranu živi oko 47 vrsta ajkula od kojih se 15 smatra potencijalno opasnim, verovali ili ne mediteran je i dom velike bele ajkule. Iako su napadi ajkula veoma veoma retko dešavaju i da većina vrsta nije opasna po coveka treba znati da je ovo ipak njihovo stanište. Shodno tome napravili smo mali presek gde su ove životinje viđene u blizini obale Mediterana.

Da li možda postoji obala mediteranske zemlje gde niko nikada nije video ove životinje, hm budimo realni ne postoji. A gde je to češće ili pak ređe saznaćete ukoliko ostanete sa nama. Ipak imajte u vidu da se ovo retko dešava pa nema potrebe panikom i retki su slučajevi da ove životinje dodju u kontakt sa ljudima.

Takodje treba znati da su ovo nezvanične informacije zabelezene sporadično predhodnih 100 godina.

Italija


Foto: Mirko Chessari / Flickr.com

Italija je zemlje za koju možemo reći da je najučestalija po pitanju prijava kretanja ovih velikih riba. Primećene su kako na obali Jadranskog tako i Tirenskog mora. To su regije Sicilije, Sardinije, Ankone, Kalabrije, Liguarie...

Egipat


Foto: Gianfranco Goria / Flickr.com

Više manje poslednjih godina ovo je učestalija pojava da budu viđene u blizini obala Egipta. Nešto je izraženije područje Crvenog mora kod Sinajskog poluostrva u regiji Šam El Šeika.

Španija


Foto: Giorgio Minguzzi / Flickr.com

Španska obala je zaista ogramna pa i nečudi sporadični izveštaji o tome da su ove životinje viđene. Spomenućemo regije Balearskih i Kanarskih ostrva, Andaluzije...

Francuska


Foto: Michael Sean Terretta / Flickr.com

Što se tiče Francuske ovde možemo izdvojiti regiju Azurne obale, Nice, Marseja i ostrva Korzike.

Grčka


Foto: Pug Girl / Flickr.com

Grčka ima zaista ogromnu obalu, pa je i normalno da sporadično negde bude primećen i uljuz. Možda bi izdvojili regiju Pireja, Krfa, regije Dodecanesa...

Hrvatska


Foto: Andrey / Flickr.com

Kako se Hrvatska nalazi na Jadranu dešava se da budu primećene u teritorijalnim vodama ove zemlje. Mozda bi izdvoji regiju Istre.

Crna Gora


Foto: Bratislav Tabaš / Flickr.com

Mislili ste da niko nikada nije video ovu životinju na crnogorskoj obali, varate se, bilo je slucajeva da su uocene u Boki, regiji Bara, Budve, Velikog pjeska...

Malta


Foto: Spacing Magazine / Flickr.com

Mala ostrvska zemlja ali se dešava da bude sporadičnih viđanja.

Turska


Foto: chuci / Flickr.com

Dešavaju se povremena viđanja uglavnom u zapadnom i severozapadnom delu obale, recimo pre 7-8 godina primećene su u regiji Marmarasa i Bodruma, ali nisu strani slučajevi da budu viđene u okolini Mersina i Izmira.

Bugarska


Foto: Greger Ravik / Flickr.com

Slanitet Crnog mora je niži pa je i manja veovatnoća da budu vidjene u blizini Bugarske obale. Uglavnom je to reč o manjim primercima, mada i u Crnom moru žive određene vrste ovih životinja.

Na kraju treba znati dve stvari ne odlazite previše daleko od obale i poštujte upozorenja nadležnih službi i nećete sebe dovisti u neprijatnu situaciju.

Dopada vam se? Preporučite prijateljima