Sardinija - ostrvo gde lepota nema granice

Sardinija ili dragulj Mediterana je prelepo ostrvo smešteno na jugu Italije u Sredozemnom moru. Sa bogatom istorijom, šarmantnim ambijentom i prelepim plažama jedna je od najpopularnijih destinacija za pravi odmor na Mediteranu. Prepuna mističnih priča i legendi Sardinija veoma lako osvaja srce i dušu posetilaca koji joj se uvek sa osmehom vraćaju.Dopada vam se? Preporučite prijateljima:


Sardinija ili dragulj Mediterana je prelepo ostrvo smešteno na jugu Italije u Sredozemnom moru. Sa bogatom istorijom, šarmantnim ambijentom i prelepim plažama jedna je od najpopularnijih destinacija za pravi odmor na Mediteranu. Prepuna mističnih priča i legendi Sardinija veoma lako osvaja srce i dušu posetilaca koji joj se uvek sa osmehom vraćaju.

Sardija prosto oduzima dah i mnogi je sa pravom smatraju pravim rajem. Ostrvo je okruženo Tirenskim morem sa istoka, a sa juga, zapada i severa njegove obale zapljuskuje Sredozemno more. Na ovom kamenitom ostrvu sa više od 2.000 kilometara predivne obale svako će naći svoj mali kutak za sebe.

Kako bi Vam bar na kratko opisali lepotu ovog predivnog ostrva preporučujemo Vam par smernica koje će Vam pomoći da upoznate Sardiniju.

Kaljari


Foto: cherishthebreath.files.wordpress.com

Kaljari je glavni grad ostrva još od rimskog doba i predstavlja najvažniju luku Sardinije. Do njega možete stići brojnim trajektima koji kreću iz svih delova - od Sicilije do Napulja. Preporučujemo Vam obilazak starog grada koji je zaista čaroban, kao i Španski zamak i katedralu na trgu Palazzo, preporuka je i poseta bastionu San Remy sa koga se pruža predivan pogled na grad.

Algero


Foto: Katharina / Flickr.com

Alegro je prelep gradić kojim dominira 7 kula koje su se nekada koristile za odbranu grada. Prepoznatljiv je po šarmantnoj arhitekturi iz 16 veka i po prisutstvu Katalonske manjine u gradu. Centar života odvija se u luci gde se nalazi i najveći broj kafića i restorana. U blizini grada nalaze se turistički centar Porto Konte sa svojim divnim plažama kao i impresivni ostaci Palmavera Nuraga.

Nuoro


Foto: AL.I. / Flickr.com

Prema legendi jedini pravi način da doživite Sardiniju je da posetite gradić Nuoro. Gradić je smešten u planinama i specifičan je pre svoga zbog svojih ljubaznih meštana koji i dalje govore starim Sardo jezikom. Priroda koja okružeje grad je zaista prelepa.

Portabelo


Foto: Luca Schenetti / Flickr.com

Portobelo je prelep gradić smešten na severnoj obali ostrva i smatra se najromantičnijim mestom na Sardiniji.

Sela


Foto: Mads Kirkegaard / Flickr.com

Sela Sardinije se zaista magična i predivna a u  prilog ide tome i činjenica da se upravo dva sela sa Sardinije, Bosa i Kastelsardo nalaze na vrhu liste najlepših Italijanskih sela.

Sintino


Foto: Andrea Angioi / Flickr.com

Sintino ili raj za surfere kako ga popularno nazivaju je poznato letovalište za ljubitelje sportova na vodi. Pored njega se nalazi jedna od najlepših plaža u Evropi.

Arhipelag La Maddalena


Foto: Neimon / Flickr.com

Nacionalni Marine park je spoj sedam malih ostrva i ostrvaca. Jedini način da istražite ovaj dragulj Mediterana je vožnja brodom koj garantuje nezaboravne trenutke.

Kosta Smeralda


Foto: Luca / Flickr.com

Kosta Smeralda ili Smaragdna obala je predeo prelepih plaža i skrivenih uvala čiju je lepotu zaista teško zaseniti.  Ovde možete sresti brojne poznate ličnosti iz sveta šou biznisa.

Gastonomija


Foto: L I S S Y / Flickr.com

Kuhinja se prvenstveno bazira se na morskim plodovima. Popularna je vrlo začinjena riblja čorba Burida kao i jastog, rakovi, lazanje i dagnje. Ne propustite čuvene paste koje uključuju i specifičnu lokalnu kombinaciju njoka i raviola prelivenih divnim sirevima.

Dopada vam se? Preporučite prijateljima