super odmor vikend akcije
Rafting na tari     Anrdroid vodic aplikacija
KLIKNI DA OTVORIŠ MENI
Top turisticke destinacije - Atina

Top turisticke destinacije - Atina

02.04.2013.

Preporučite prijateljima da pogledaju

Atina je glavni grad Grčke sa gradskom populacijom od 3,7 miliona stanovnika. Ona je na mnogo načina rodno mesto klasične Grčke, a samim tim i Zapadne civilizacije. Na prvi pogled, čini se da je Atina sastavljena od gadnih, četvorospratnica i šestospratnica, bez karaktera i od velike potrebe za bojama, ali ako pogledate dalje od toga, naći ćete male dragulje ušuškane među sivilom. Oblasti u podnožju Akropolja, Anafiotika, Plaka, Monastirakija i Thisija su dom za mnoge divne neoklasične zgrade, trendi i tradicionalne kafiće i prodavnice, uske krivudave ulice i neverovatan pogled na Akropolj.

atina

Male Grčke pravoslavne crkve su ušuškane između betona, često na vrlo neočekivanim mestima. One su obično lepo ukrašene ikonama i mesinganim rasporedima u unutrašnjosti, ali budite sigurni da ste adekvatno obučeni (bez kratkih rukava i golih nogu, kao znak poštovanja).

Atina poseduje i veliki broj znamenitosti, jedinstvene na svetu:
  • Akropolj – UNESCO lokalitet, je drevni utvrđeni grad Atine, koji datira još iz kasnog bronzanog doba i kao mesto gde se nalaze najbolji objekti iz grčkog klasičnog doba: Partenon, Erectheion, xram Atine Nike. Akropolj dominira atinskim nebom i simbolizuje temelje moderne kulture i civilizacije. Kao najpoznatiji simbol cele Grčke, Akropolj je večni simbol demokratije, obrazovanja i inspiracije.
  • Drevna Agora – Mesto drevne Agore je smešteno u veoma lepoj zelenoj površini i pruža veoma lep pogled na Akropolj. Videćete hram Hefaestus, najbolje očuvan grčki hram, Atalos Stoa, muzej agore koji je rekonstruisana drevna zgrada. Od Agore možete da prošetate ka Akropolju. Izvesno proširenje agore čini Rimski forum.
  • Zevsov hram – Danas su to samo ruševine. Stub koji je pao i još uvek se može videti u delovima je oboren tokom oluje pre otprilike jednog veka. Olimpijski stadion iz 1896.godine i Hadrijanov luk se nalaze u blizini.
  • Stadion Panatanaikosa – Stadion na kome su bile smeštene prve moderne Olimpijske igre iiz 1896. Godine. To je ogromni, beli, mermerni stadion, sa konfiguracijom potkovice.
  • Zbog svojih antikviteta i uticaja, Atina je puna muzeja i galerija. One glavne su Nacionalni Arheološki muzej u blizini Omonije, muzej Novog Akropolja, Benaki muzej umetnosti u Kolonakiju, Agora muzej blizu Monastirakija i Kanelopolous i narodni muzej umetnosti u Plaki.
  • U Glidafi blizu Atine, nalazi se Društvo za spasavanje morskih kornjača Arčelon. Oni su redovno u potrazi za volonterima koji su spremni da rade na sopstveni trošak i koji su u stanju da brinu o povređenim morskim korrnjačama. Prisustvujte festivalima u atini i Epidaurusu. Oni se dešavaju tokom leta i nude širok spektar događaja koji pokrivaju skoro svačiji ukus. Pokušajte da prisustvujete nastupu na antičkom pozorištu u Epidaurusu, koji je zaista nezaboravan doživljaj.
Više o ponudama Grcka leto 2012Dopada vam se članak? Podelite ga sa prijateljima
Novi članci:


Pogledajte i neke ponude za putovanje:Imate komentar ?

Provedite jesen na Svetom Stefanu! Apartman za 4+1 osobu, potpuno opremnjen, na obali, sa pogledom na more!

» Opširnije
Auto karta / mapa - Srbije, Crne Gore, Bosne, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Italije, Grcke, Evrope online

Ponude u regionu

Tematski odmor

Portal DalekoOdPosla.com nudi besplatan pregled ideja za putovanje i najpovoljnije cene smeštaja i drugih usluga u dogovoru sa vlasnicima smestaja, ali ne možemo biti odgovorni za ispravnost cene i usluge koje su nam dostavljene, pa Vas molimo da kontaktirate direktno sa oglašavačima.
Letovanje 2014 i prolecni aranžmani za putovanja
facebook izrada web sajtova Sva prava zadržana 2014

Pridružite se ljubiteljima putovanja!

Gde za novu godinu ?

Docek nove godine

Docek nove godine 2015

Veliki izbor ponuda turističkih agencija i privatnih smeštaja na atraktivnim destinacijama...