Izazov, nezaborav provod, šarmantan mediteranski duh... jednom rečju Budva

Ako možete da podneste dovoljno izazova, onda je Budva prava letnja destinacija za vas. Prelepe plaže, odlična klopa, bogata kulturna ponuda i još bogatiji noćni život, samo su neki od njih. Do sada je uspela da osvoji pažnju mega zvezda Roling stounsa i Madone i svim posetiocima obezbedi nezaboravan provod.Dopada vam se? Preporučite prijateljima:


Ako možete da podneste dovoljno izazova, onda je Budva prava letnja destinacija za vas. Prelepe plaže, odlična klopa, bogata kulturna ponuda i još bogatiji noćni život, samo su neki od njih. Do sada je uspela da osvoji pažnju mega zvezda Roling stounsa i Madone i svim posetiocima obezbedi nezaboravan provod.

Istorija

Budva je primorski grad na Jadranskom moru u Crnoj Gori sa oko 18.000 stanovnika. Područje oko grada, duž obale, poznato je i kao Budvanska rivijera, koja je centar crnogorskog turizma. Značajni turistički objekti se nalaze unutar mletačkih zidina iz 15. veka, koje okružuje Stari grad u Budvi. Budva je promenila mnoge osvajače, a najduže su se na području grada zadržali Mlečani i Austrijanci, koji su napustili grad 1918. godine. Budva je stara oko 3.450 godina i jedan je od najstarijih gradova na Jadranskom moru.

Ponuda

Budva nudi esktremne sportove, dnevnu zabavu u barovima, žurke, karaoke, i bogatu ponudu morske hrane u restoranima. U vrevi turističke metropole moguće je pronaći i osamljene plaže. Noću, Stari grad postaje otvoreni teatar tokom tri meseca leta, dok lokali nude zabavu do zore - za svačiji ukus. Oni koji vole aktivan odmor mogu da šetaju, džogiraju ili voze bicikl duž staze, neposredno uz more od Starog grada do Rafailovića, dužine nekoliko kilometara.Grad teatar

Najatraktivnija turistička znamanitost je svakako Stari grad, odnosno njegove zidine. Prvobitno su podignute na ostrvu nedaleko od obale, a kasnije su prevlakom spojene sa kopnom, tako da je danas to obalsko utvrđenje, iako je prvobitno bilo ostrvsko. Grad je očuvan i dan danas. Njegove se kuće koriste za život. Teško je stradao u velikom zemljotresu 1979. godine, ali su zidine i kuće uspešno sanirane.

U prizemljima starih gradskih kuća danas su galerije, prodavnice, kafei, butici... U Starom gradu smeštena je i gradska tvrđava Citadela, iz 5. ili 6. veka pre nove ere, danas letnja pozornica čuvenog Grada teatra.

Izvor: alo.rs

Fotografije:

http://www.alo.rs/resources/img/23-04-2014/single_news/1139261-44.jpg
http://www.alo.rs/resources/img/23-04-2014/single_news/1139249-43.jpg

Dopada vam se? Preporučite prijateljima