Najlepša Etno sela Srbije!

Za pravi odmor Srbija je mali raj, prelepa sela koja neguju duh tradicije nekih starih vremena sve su popularnija destinacija domaćih i inostranih turista. Ukoliko želite mir, tišinu, prelepu prirodu, cvrkut ptica koji Vas budi, damaću hranu... ova vid pravog odmora je zaista zlata vredan. Shodno tome pripremili smo mali vodič do najlepših Etno sela Srbije.Dopada vam se? Preporučite prijateljima:


Za pravi odmor Srbija je mali raj, prelepa sela koja neguju duh tradicije nekih starih vremena sve su popularnija destinacija domaćih i inostranih turista. Ukoliko želite mir, tišinu, prelepu prirodu, cvrkut ptica koji Vas budi, damaću hranu... ova vid pravog odmora je zaista zlata vredan. Shodno tome pripremili smo mali vodič do najlepših Etno sela Srbije.

Drvengrad


Foto: Darko Vulovic / Flickr.com

Nalazi se na Mokroj gori, između Zlatibora i Tare, a izgradio ga je reditelj Emir Kusturica. Glavna ulica nosi naziv Ive Andrića, a postoje i ulice Če Gevare, Dijega Maradone, a jedna nosi ime Novaka Đokovića. Komleks raspolaže sa doista mnogo sadržaja a prelepa priroda i popularna Šarganska osmica dovoljan su razlog da posetite ovo prelepo mesto.

Sirogojno


Foto: nouvelle_v / Flickr.com

Prelepo autentično selo, a od 1980 godine i muzej pod nazivom "Staro selo". Na prostoru od pet hektara nalazi se 47 drvenih kuća, prenetih iz okolnih zlatiborskih sela i opremljenih autentičnim pokućstvom, oruđima i alatima. Selo je sagrađeno 1979. i svako domaćinstvo ima mlekar, ambar, koš-salaš za kukuruz, po jednu hlebnu peć, kačaru sa kazanom za pečenje rakije, pčelinjak i sušionicu za šljive. Pod krovovima i na travnjacima ovog etno sela izloženo je oko 2.000 eksponata koje godišnje vidi oko 100.000 ljudi.

Terzića avlija


Foto: zavicaj.info

Etno komleks je smešten na proplanku nedaleko od centra sela Zlakusa. Sastoji se od tipičnog seoskog domaćinstva Užičkog kraja s početka 20. veka sadrži dve stare kuće i okućnicu sa salašem, šupom, mlekarom i bunarom, vajatom. U blizini se nalaze atrakcije poput Potpećke pećine, reke Petnice, vodopadi, stare vodenice.

Latkovac


Foto: selo.rs

Prelepa oaza smeštena smeštena u blizini Aleksandrovca u podnožju planina Kopaonik, Goč i Željin. Latkovac je izrastao na više od dva veka starom ognjištu predaka porodice Knežević. Sastoji se od četiri kuće, štale i ambara. Najstarija, crvena kuća je do početka 20. veka bila sudnica i stara je oko 200 godina. Ostale kuće izgrađene su od blata, slame i greda početkom prošlog veka. Pored biblioteke i etno dućana sa domaćim proizvodima, tu je i restoran koji je pre dva veka bio dnevni zatvor Župskog okruga, a potom 100 godina vinski podrum.

Tiganjica


Foto: Momir Tomic / Flickr.com

Kompleks je smešten u samom ulazu u specijalni rezervat prirode Carska Bara, na nekih desetak kilometara od Zrenjanina. Selo je građeno je u starom banatskom stilu i u njemu su prikazane verne replike banatskih kuća i načina života iz 19. veka. Tu je i nazaobilazna vetrenjača, mini zološki vrt i čuveni restoran Trofej.

Rajski Konaci


Foto: Rajski konaci / Flickr.com

Rajski konaci su etnokomleks smešten u podnožju Suvobora u selu Leušići. Živopisne drvene kuće imaju centralno grejanje, u potpunosti opremljenu kuhinju i luksuzno kupatilo. Posetioci imaju besplatne časove kuvanja pekmeza i savijanja pite bundevare, a mogu da učestvuju i u sezonskim radovima, kao što su sakupljanje gljiva i lekovitog bilja, branje šljiva, jabuka i pečenje rakije.

Štitkovo


Foto: zlatarinfo.rs

Planisnko selo smešteno na padina Zlatara u blizini Nove Varoši u dolini reke Tisovice i njenog izvora Vrelo, koje tri strane okružuju planine. Nastalo je u doba Nemanjića. Kuće su napravljene od kamena i drveta u starovlaškom stilu i potiču s kraja 19. veka.

Moravski konaci


Foto: Svetlana M / Flickr.com

Mali ponos svog kraja, etno selo Moravski Konaci smešteno je u samom srcu Srbije u neposrednoj blizini Velike Plane. Karakteristično je po jezeru sa devet ostrvaca povezanih sa 11 drvenih mostova. Duž obale jezera danas je staza osvetljena za večernju šetnju, a uz nju dve vodenice i amfiteatar na otvorenom. Smeštaj gostiju organizovan je u kućama koje su spolja napravljene tradicionalno od drveta, a iznutra su ozidane i malterisane.

Vrhpolje


Foto: Svetlana Cekic / Flickr.com

Kažu da je teško naći lepšu reku od Drine!!! I upravo na obali ove divne reke u blizini Ljubovije nalazi se malo raj pod nazivom etno selo Vrhoplje. U brvnarama se može prenoćiti, a za ljubitelje prirode rafting na Drini je nezaboravan. Ovde se odigrava "Drinska regata" za one koji vole adrenalin, zabavu i uzbuđenje. Stari vajati su pretvoreni u lepe bungalove, a kuća iz 1863. preneta je sa obale Mlave i pretvorena u "Hajdučki raj", centalni objekat sela. Najlepša je prostrana terasa nad Drinom.

Divljakovac


Foto: brestovi.com

Ukoliko Vas put nanese u pravcu Arandjelovca i Bukovičke banje ne propustite priliku da svratite do ponosa Bukulje, Etno sela Divljakovac. U selu se nalazi sedam vajata starih više od 200 godina, koji su opremljeni kao dvokrevetni i petokrevetni apartmani.

Dopada vam se? Preporučite prijateljima