Najlepše selo na svetu!

Prizor kao iz Grimovih bajki koji osvaja svojim šarmom i lepotom, iako za mnoge nepoznato malo selo Githorn u Holandiji osvaja turiste na prvi pogled. Jednostavno lepota koju je teško opisati i koju bar jednom u životu treba doživeti.Dopada vam se? Preporučite prijateljima:


Prizor kao iz Grimovih bajki koji osvaja svojim šarmom i lepotom, iako za mnoge nepoznato malo selo Githorn u Holandiji osvaja turiste na prvi pogled. Jednostavno lepota koju je teško opisati i koju bar jednom u životu treba doživeti.


Foto: LeshyNL / Flickr.com

Githorn je malo selo smešteno u Holandiji u provinciji Overejsel, oko 110 kilometara severoistočno od Amsterdama. Ovo prelepo mesto uspelo je da sačuva lepotu i šarm holandskog sela XVIII veka. Kanali, drveni mostovi, trska koja pokriva seoske kuće i prelepe bašte razlog su što je Githorn dobio naziv Venecija severa i sa pravom nosi epitet najlepšeg sela na svetu.


Foto: George Pachantouris / Flickr.com

Githorn je naseljen od strane Franjevačkih monaha u 13 veku. Iskopavajući kanale u potrazi za ugljem monasi nisu ni slutili da će na ovom mestu izrasta takva lepota koja ga danas krasi. Mesto je proslavio reditelj Ber Hanstra koji je ovaj divan predeo izabrao za scenografiju u filmu Fanfare.


Foto: George Pachantouris / Flickr.com

U starom delu mesta nema puteva, tako da nema ni automobila, sve se odvija po vodi, na kanalima. Jedino još postoji biciklistička staza, zbog toga ga zovu i “Venecija severa”  ili “Venecija Holandije”.


Foto: ilias / Flickr.com

Mesto broji oko 2600 stanovnika, koji uglavnom žive u kućama na svojim privatnim ostrvima. Oko 180 mostova je jedini način da se dođe do mnogih kuća, ili naravno čamcem.  


Foto: piotr iłowiecki / Flickr.com

Githorn je popularna destinacija naročito među kineskim turistima - godišnja ga poseti između 150.000 i 200.000 turista iz Kine.

Više turista posećuje Githorn tokom leta, ali ih tokom zime naročito privlače zaleđeni kanali, po kojima se klizaju na sličugama.


Foto: ilias / Flickr.com

Selo se može obići u različitim turama, a najpopularnija je vožnja čamcima iz kojih se uživa u rustičnom šarmu ovog bajkovitog mesta.


Foto: piotr iłowiecki / Flickr.com

Dopada vam se? Preporučite prijateljima