Najlepše tvrđave Bosne

Balkansko poluostrvo, kao kolevka mnogih civilizacija krije brojne tajne, mi Vam otkrivamo jednu. Vodimo Vas do najlepših tvrđava na prostoru današnje Bosne.Dopada vam se? Preporučite prijateljima:


Balkansko poluostrvo, kao kolevka mnogih civilizacija krije brojne tajne, mi Vam otkrivamo jednu. Vodimo Vas do najlepših tvrđava na prostoru današnje Bosne.

Tvrđava Vranduk - Zenica


Foto: Станковић Миломир / Panoramio.com

Tvrđava Vranduk se nalazi na oko 14 kilometara nizvodno od Zenice. Izgraden je na steni iznad klisure, ispod koje reka Bosna stvara prelep ambijent. U srednjem veku Vranduk je bio jedan od kraljevskih gradova.

Stari Grad - Travnik


Foto: Groundhopping Merseburg / Flickr.com

Tvrđava Stari grad jedan je od najljepših i najočuvanijih fortifikacijskih objekata srednjovekovne Bosne. Izgrađena je u drugoj polovini 14. ili prvoj polovini 15. veka. Danas je jedna od najposećenijih tvrđava Bosne i nalazi se pod zaštitom države.

Tvrđava Počitelj


Foto: Галерија СНД Пребиловци / Panoramio.com

Počitelj je mali grad, koji se nalazi pored magistralnog puta M-17 Sarajevo-Mostar-Čapljina 3 km severno od Čapljine. Na visokim liticama iznad Neretve dominiraju srednjovekovne tvrđave koje ljubomorno čuvaju pitomo naselje. U utvrđenju se održava poznata manifestacija Trešnjava nedelja.

Tvrđava Kastel - Banja Luka


Foto: Suzanija Ja / Panoramio.com

Tvrđava kastel je jedan od prepoznatljivih simbola Banja luke, smeštena je u samom srcu grada. Unutar bedema nalazi se više objekata, među kojima centralni logor sa dve kule i malim arsenalom, centralni arsenal, tzv. kamena zgrada, te više različitih zidova koji su delili i formirali pojedine interne prostore.

Maglajska tvrđava


Foto: klix.ba

Tvrđava se nalazi u dolini reke Bosne i svrstave se među veće i fortifikacijski jače objekte na teritoriji Bosne. Tvrđava je izgrađena u 14 veku.

Tešanjska tvrđava


Foto: Branislav Lukić Luka / Panoramio.com

Tešanjska tvrđava je jedan od najvećih i najznačajnih utvrđenja u Bosni. Iako se nezna tačno vreme izgradnje na tvrđavi se mogu primetiti uticali Rimskom, Slovenskog i Turskog stila gradnja što joj daje posebnu draž.

Tvrđava Srebrnik


Foto: Groundhopping Merseburg / Flickr.com

Tvrđava se nalazi u blizini istoimenog mesta nedaleko od Tuzle. Zahvaljujući pelepoj prirodi koja okružuje utvrđenje jedana je od od najlepših i najposećenijih tvrđva na teritoriji Bosne.

Zamak Ostražac


Foto: Elemér NO VIEWS / Panoramio.com

Utvrđeni Zamak se nalazi 14 km severoistočno od Bihaća na levoj obali reke Une. Današnji izled zamak duguje nekadašnjem okružnom načelniku u Bihaću - Lothar von Berksu, koji je na ruševinama starog grada napravio velelepnu vilu. Berksovi su do 1938. godine boravili u ovom zdanju. 1946. godine je zamak nacionalizovan i od tada se nalazi u državnom vlasništvu .

Dobojska tvrđava


Foto: Станковић Миломир / Panoramio.com

Nekada važno vojno utvrđenje a danas nezaobilazna turistička atrakcija i jedan od prepoznatljivih simbola Doboja. Nalazi na uzvišenju iznad grada, sa tvrđave se pruža prelep panoramski pogled.

Dopada vam se? Preporučite prijateljima